IZVJEŠĆE: Vukovar Film Festival je opet nepobjediv!
2. rujna 2021.
Boris Abramović (258 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Vukovar Film Festival je opet nepobjediv!

Projekcijom odličnog danskog filma “Jahači pravde” redatelja Andersa Thomasa Jensena u nedjelju je u Vukovaru svečano zatvoren 15. Vukovar Film Festival.

Vukovar Film Festival već više od godinu i pol dana prolazi kroz sve ono što prolaze i svi najveći filmski festivali, a zajednički nazivnik bio bi – neizvjesnost. Razlog neizvjesnosti je naravno pandemija koronavirusa zbog čega je usporena, a na trenutke i zaustavljena kompletna filmska proizvodnja. Prošle godine Vukovar Film Festival nije održan uživo, a kako organizatori nisu htjeli propustiti još jednu godinu, 15. izdanje festivala održano je uživo od 25. do 29. kolovoza uz poštivanje mjera stožera u borbi protiv korone. U tako otežanim okolnostima, smanjenom broju gledatelja i smanjenom obimu sponzorstava festival je zadržao razinu filmske kvalitete koja ga je krasila sve ove godine. Ove godine festival nije bio natjecateljskog karaktera jer je glavna misao organizatora bila da svi filmaši i njihovi filmovi zaslužuju nagradu za ustrajnost, borbu za gledatelje i povratak u kino.

Foto: Boris Abramović

Festival je otvoren 25.8. projekcijom filma Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste, pobjednika Pulskog filmskog festivala. Nakon otvorenja u sljedećih pet dana na nekoliko lokacija u Vukovaru mogli smo pogledati sijaset odličnih novih filmova, pa da ih ne nabrajam sve, možda bih izdvojio vrlo zanimljivi mjuzikl Annette” francuskog redatelja Leosa Caraxa za koji su priču napisali braća Ron i Russel Mael iz benda Sparks, irski film “Zelena polja ljubavi” redatelja Johna Patricka Shanleya, švedski “Otok Bergman” redateljice Mije Hansen-Løve.

Foto: Vukovar Film Festival

Posebno su bili zanimljivi filmovi u popratnom programu koje je odabrao naravno Đelo Hadžiselimović, a tu smo mogli vidjeti i neke vrlo zanimljive filmove s glazbenom tematikom (ipak je ovo glazbeni portal), pa bih svakako izdvojio odličan dokumentarac Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa” redatelja Juliana Templea, zatim “Posljednji preživjeli: Tko je ubio Biggieja i Tupaca” redatelja Nicka Broomfielda, “Billie” redatelja Jamesa Erskinea o jednoj od najvećih jazz pjevačica Billie Holliday, te film o velikoj hollywoodskoj zvijezdi Johnnyj Deppu, Johnny Depp: Kraj kulta”.

Foto: Boris Abramović

To je samo mali dio onoga što smo u ovih nekoliko dana mogli pogledati na nekoliko lokacija u Vukovaru u sklopu festivala, a svakako vrijedi napomenuti da su se osim samih filmskih projekcija odvijali i neki popratni programi, pa tako izdvajamo dunavsku scenarističku radionicu, radionicu jednominutnog filma u jednom kadru i filmsku radionicu “Od ideje do realizacije”.

Osim poteškoća oko pandemije ove godine i vrijeme nije išlo na ruku organizatorima pa se na kraju većina filmskog programa preselila u zatvorene prostore, ali ništa od toga nije na kraju naštetilo kvaliteti samog festivala.

Foto: Vukovar Film Festival

Vukovar Film festival ovogodišnjim izdanjem pokazuje da je nepobjediv, a nepobjediv je u tome da publici prikaže najkvalitetnije filmove. Publika je i ove godine to prepoznala i odazvala se, a direktor festivala Igor Rakonić na samom zatvaranju obećao je sljedeće godine još bolji festival, vraćanje na stare dane prije pandemije, a obećao je i šlep koji je bio zaštitni znak festivala.

Vidimo se i sljedeće godine u Vukovaru!

Naslovna fotografija: Vukovar Film Festival