Novi miks albuma “A Momentary Lapse of Reason” Pink Floyda uskoro u prodaji
3. rujna 2021.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Novi miks albuma “A Momentary Lapse of Reason” Pink Floyda uskoro u prodaji

Pink Floydi će 29. listopada ove godine objaviti novi miks albuma “A Momentary Lapse of Reason”.

Album će biti dostupan na dvostrukom 180-gramskom vinilu (rezanom na 45 okretaja u minuti zbog bolje kvalitete zvuka), zatim na CD-u, CD-u i DVD-u, CD-u i Blu-rayu te digitalno u stereo i 5.1. miksu. Po prvi put od 19. listopada album će biti dostupan u Dolby Audio i UHD formatu u skladu s 360 Reality Audio zvukom, a što će pratiti i ostala izdanja Pink Floyda. 360 Reality Audio je novo iskustvo slušanja glazbe koje slušatelju pruža zvučnu sliku u 360 stupnjeva koristeći Sonyjevu tehnologiju baziranu na 360 Spatial Soundu. U prijevodu, kao da ste okruženi zvukom koji se reproducira oko vas, odnosno dolazi iz svih smjerova, a iskustvo je takvo kao da se nalazite na koncertu ili sjedite pored izvođača.

Što se tiče novog miksa albuma, koji je rađen 2019. godine, a iza kojeg stoje producenti David Gilmour i Bob Ezrin, vraćeni su neki originalni snimci klavijatura Richarda Wrighta dok su ponovno snimane određene bubnjarske dionice Nicka Masona.

“Nekoliko godina nakon što smo snimili album došli smo do zaključka da bismo ga trebali ažurirati kako bi bio bezvremenski, s više tradicionalnih instrumenata koji su nam se sviđali i koje smo više navikli svirati. Mislili smo da će to imati koristi. Također smo potražili i pronašli neke ranije neiskorištene Rickove dijelove klavijatura koji su nam pomogli da osmislimo novu atmosferu, novi osjećaj za album”, rekao je David Gilmour dok je Nick Mason dodao: “Nema sumnje u prednosti mogućnosti pronalaženja novih elemenata u glazbi, ili češće otkrivanje elemenata koji su preplavljeni svom tom novom znanošću… Mislim da postoji element vraćanja albuma u prošlost i iskorištavanja prilike za stvaranje malo otvorenijeg zvuk – koristeći neke stvari koje smo naučili svirajući veliki dio albuma uživo tijekom dvije masovne turneje. Bilo je također lijepo imati priliku poboljšati neke Rickove radove. Opet, taj pozitivni plimski val tehnologije možda je pružio previše digitalnih mogućnosti da nadvlada osjećaj benda. Nadajmo se da je to jedna od prednosti ovog remiksa.”

Za novi miks albuma korištena je i nova naslovnica, odnosno alternativna fotografija kreveta na plaži koju je radio Robert Dowling dok je nastajao originalni omot pokojnog Storma Thorgersona. Novo likovno oblikovanje dizajnirali su Aubrey Powell/Hipgnosis i Peter Curzon/StormStudios. Uz najavu nove verzije albuma Pink Floydi su objavili i posebnu verziju spota za pjesmu “Learning to Fly” u Sony 360RA audio verziji, a ako budete pjesmu slušali na slušalice osjetit ćete sve prednosti 360 audio tehnologije.

Foto: Dimo Safari