MOJ+1: ERIC otkrio 10 albuma koji su najviše utjecali na njega
5. rujna 2021.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

MOJ+1: ERIC otkrio 10 albuma koji su najviše utjecali na njega

Eric Vidović, mladi kantautor koji privlači sve veću pozornost svojim izričajem i pjesmama koje većinom završavaju na visokim mjestima top lista, posložio nam je 10 albuma koji su najviše utjecali na njega.

Moj +1 danas je ERIC, a ovo je njegovih 10 albuma uz koje nam je i posložio svoju Spotify playlistu temeljenu na ovim albumima.

1. Milky Chance – Sadnecessary (2013.)

Ovaj album poslušao sam zapravo prilično slučajno. Kad je izašla njihova najpopularnija pjesma “Stolen Dance” koju sam vrtio na repeat, YouTube mi je počeo izbacivati njihove druge pjesme s albuma pa sam tako nakon nekog vremena završio slušajući apsolutno svaku pjesmu jer su mi bile odlične. Budući da je objavljen 2013., a poslušao sam ga te iste godine, sa sigurnošću mogu reći da je ovaj album jako utjecao na razvoj mog stila.

2. Arctic Monkeys – AM (2013.)

Mislim da ne moram puno pisati o ovom albumu jer na neki način postao je dio opće kulture. Zasigurno jedan od najboljih albuma u svom žanru, ali i šire. Pjesme koje slično zvuče, a opet su toliko različite. Tekstovi koje bolje da niti ne počinjem hvaliti jer ne znam kad bih stao. Već nakon prvog slušanja ostao sam oduševljen ovim izdanjem.

3. Harry Styles – Fine Line (2019.)

S obzirom na to da radim produkciju u svom studiju, ovaj album mi je kao neki šalabahter u koji zavirim kad hoću raditi na kvaliteti zvuka. Produkcija na ovom albumu je fenomenalna. Od vokala, gitara, bubnjeva, basa, klavira u mirnijim pjesmama, backova… da ne nabrajam, po meni najjači album 2019. godine što se potvrđuje nominacijama i nagradama na Grammyju i Brit Awardsima.

4. Lauv – ~how i’m feeling~ (2020.)

Lauv je jedan opičen lik koji pjesme piše i producira u svojem studiju. Mogu se oko mnogo toga poistovjetiti s njim i zato mi je tako zanimljiv, a njegov album otkrio sam slučajno na Spotifyju i dao sam si vremena poslušati ga. Nisam se razočarao. Volim ovu vrstu popa i ostao sam paffff nakon prvog slušanja!

5. James Bay – Chaos And The Calm (2015.)

Ovaj album objavljen je kad sam krenuo u srednju školu i sjećam se da sam, putujući do škole, u vlaku i u autobusu redovito i pozorno slušao sve pjesme s albuma. Volim ovu vrstu glazbe, a i sam imam neke elemente ovog žanra u svojim pjesmama. Svrstao bih to u neki indie pop. Ispravite me ako sam u krivu.

Foto: Jan Iveta

6. Matija Cvek – Izbirljivo i slučajno (2021.)

Matiju sam počeo pratiti kao i mnogi drugi, kad je izbacio singl “Visine”, pjesmu koja ga je simbolično tamo i podigla. Specifičan, dobro istreniran vokal koji se savršeno uklapa u balade, ali i u funky stvari koje se nalaze na ovom albumu. Sve je super zaokruženo u jednu kompaktnu cjelinu koju rado slušam. Odlično to zvuči i uživo, savjetujem svima da ga budu u prilici odu poslušati Cveka i ekipu!

7. Billie Eilish – WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? (2019.)

Kad pričamo o Billie Eilish svi obično misle da je doživjela uspjeh preko noći, no na ovom albumu je pjesma “Ocean Eyes” koju su ona i njezin brat Finneas (koji je zaslužan za cijelu produkciju) napravili još 2014. godine. Mene je album “dobio” zbog toga što su brat i sestra zajedničkim snagama osvojili svijet i kreirali potpuno novi žanr iz svog kućnog studija u dnevnom boravku. Veliki respekt!

8. Ed Sheeran – Divide (2017.)

Od svih njegovih albuma koje bih mogao slušati cijeli dan, svaki dan, ovaj mi je nekako najdraži. Vjerojatno sam ga najviše poslušao pa mi je zato i najbolje legao. Ed je nevjerojatan glazbenik i genijalac za pisanje pjesama. Osim niza svojih uspješnih pjesama, napisao je i pjesme za mnoge vrhunske pop glazbenike i to upravo one čijih se imena prvih sjetite kada je u pitanju sam vrh aktualne pop scene. Justin Bieber? Check! Eminem? Check! Rita Ora, Zara Larson, The Weeknd, Taylor Swift… ne moram dalje.

9. Coldplay – A Head Full of Dreams (2015.)

Iako se većina ljudi slaže s mišljenjem da su stare pjesme Coldplaya bile nešto bolje, jedan sam od onih koji voli sve njihove pjesme i izdanja, a ovaj album je prepun dobrih pjesama koje volim slušati. Neke od njih sam sa svojim bendom obradio u akustičnim verzijama. Ne slažem se s onima koji tvrde da su ove pjesme previše producirane, ako se mene pita, baš su po mom ukusu! 🙂

10. Dua Lipa – Future Nostalgia (2020.)

Šećer na kraju mojih omiljenih albuma je definitivno ovaj album Dua Lipe koja je apsolutno izdominirala svjetsku scenu sa singlovima, ali i album kao cjelina je odličan. Izvanredna produkcija, pitki tekstovi i općeniti dojam ovog albuma je odličan, a ekipa koja je oblikovala Dua Lipu kao glazbenicu napravila je strahovito dobar posao u svim aspektima. Obožavam ju kao umjetnicu, a sviđa mi se i njena osobnost, barem onoliko koliko mogu reći sudeći prema objavama na njenom Instagramu. Jedan full paket!

Foto: Jan Iveta