Pips, Chips & Videoclips objavili album “Bog” po prvi puta na vinilu
3. studenoga 2022.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Pips, Chips & Videoclips objavili album “Bog” po prvi puta na vinilu

Višestruko nagrađeni album „Bog“ grupe PipsChips&Videoclips po prvi puta će se naći na dvostrukom vinilu, a u prodaji je od utorka 8. studenog.

Vinil u izdanju LAA bit će dostupan u ograničenoj nakladi od samo 500 primjeraka. Prednarudžbe su moguće isključivo preko web shopa na stranici benda. Ploču će od utorka, 8. studenog biti moguće nabaviti u zagrebčkim dućanima Dirty Old Shop, Rockmark, Aquarius, Dancing Bear i Pločnik, u riječkom Dallas Music Shopu, Dancing Bear dućanima u Splitu i Osijek te putem narudžbi u web shopu Pipsa.

O „Bogu“ je Dubravko Ivaniš zapisao: „Nakon „Fred Astairea“ zauvijek smo prestali biti dječaci. Vrativši se s Učke, odrasli smo preko noći i, kako to već biva, protiv svoje volje.  Odraslost je, tu se ništa ne da učiniti, trauma, pogotovo za rokenrol bend. Svojski smo upirali ostati ono što jedino znamo – pet klipana iz novozagrebačke armiranobetonske džungle. Putem nam je gore u „Jabuci“ gdje smo vježbali propala getriba. Ostali smo na četiri cigle. Ne zaboravimo – bandovi postoje zato da se raspadnu, u suprotnome nešto je tu sumnjivo. Tako će „Bog“ postati dokument našeg raspada, mada o tome u pjesmama nema ni slova. Tristan i ja dovršavali smo neke lijepe pjesme o ružnim stvarima čekajući odbjegle momke da se vrate na snimanje  u  „Tivoli“ pod Denykenovim dirigentskim štapićem. I vratili su se, mada je poštenije reći  da su u Ljubljanu privedeni. Ni uz najbolju volju ne mogu se sjetiti što se i kako točno tamo izdešavalo, sjećam se da smo na parkingu ispred studija mjesecima neprestano haklali nogač i pravili se kao da sutra ne postoji. Lako je sve razjebati, učinilo nam se onomad da je „Narko“ sa sitarom ili pod paljbom gitarističkih haubica pitanje veće od života. Nešto je kompliciranije naknadno priznati si da smo, kroz pjesme, nevidljivim nitima vezani za čitav život. Možda je to bog, tko bi znao. „Nisam ja nikakvo drveće i rijeke“ zaključio je Tristan taman prije odjavne špice, a ja sam, ostavši sam samcat, pomislio – čekaj jebote, ovo mora da je skrivena kamera. I dandanas je tražim među drangulijama dolje u našem podrumu.“

Album „Bog“ originalno je objavljen u studenom 1999., a najavio ga je najduži singla Pipsa do tada – „Dan, mrak“ sa svojih 7 minuta i 12 sekundi. Upravo to ime nosio je i novi label i nakladnik albuma, u vlasništvu benda, koji je po prvi put predstavljen. „Bog“ je sniman u ljubljanskom Tivoliju, pod producentskom rukom Denykena, i donio je autorski najrazigranije Pipse, bitno drugačije od onih na prethodna tri izdanja. Album su promotivno gurali singlovi „Mars napada“, „Narko“ i „Motorcycle Boy“, a još niz pjesama, poput „Rosita Pedringo“, „Sao Paolo“, „Trener morskih pasa“ ili naslovna „Bog“ i dan danas su na koncertnom repertoaru benda. Izdanje je pratila turneja „Fenomenalan dan“ odsvirala u brojnim kazalištima. Utjecajno, s ove povijesne distance, u „Bog“ je jedan od najvećih i najvažnijih albuma, ne samo zagrebačkog rocka, nego kompletne domaće scene.

“Bog” je još jedan album Pipsa koje će dobiti svoje prvo vinilno izdanje. Dosadašnje suradnje LAA i benda na vinilima „Dernjava“ i „Fred Astaire“ rezultirale su rasprodanim tiražama.

Foto: Nikola Knežević