Umro Minja Subota!
17. rujna 2021.
Music Box (8832 Članci)
Podijeli

Umro Minja Subota!

Srbijanski mediji javljaju kako je umro Minja Subota, glazbenik, skladatelj, voditelj i zabavljač koji je mnogima obilježio djetinjstvo.

Šira javnost najviše ga poznaje kao autora i voditelja legendarne dječje serije “Muzički tobogan” na RTS-u i TV Novom Sadu, te velikog broja drugih serija.

Kao skladatelj napisao je mnoge pjesme zabavne glazbe i šansona, a kao vokalni solist snimio veliki broj ploča iz u Jugoslaviji i Rusiji. Pjesme su mu izvođene na mnogim festivalima, a najpoznatije su „Homo, homini“, „Čuvar parka“, „Budi dobar prema njoj“, „Čekaj me“, „Dok te ljubim“, „U jednom danu“, „Plava muzika“, itd. Od 1970. do 1975. godine nastupao je s grupom One i oni s Daliborkom Stojšić, Žarkom Dančuom (Boba Stefanović 1970.g.) i Lidijom Kodrič. U opusu za djecu skladao je na stihove najistaknutijih pjesnika pjesme koje se danas izvode u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječje glazbene literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pjesme: „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“, „Razbole se lisica“, itd. Skladao je i ciklus pjesama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ljubivoja Ršumovića.

Kao umjetnik obavljao je funkcije predsjednika Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije. Bio je član programskog savjeta „Zmajevih dečjih igara“. Sudjelovao je u radu mnogih žirija na najvećim glazbenim manifestacijama u Srbiji i izvan nje. Održao je stotine dobrotvornih programa. U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu Viteza od Čarapanije za nesebično zalaganje u radu s djecom ovoga grada. Napisao je knjigu „Kako smo zabavljali Tita“. Njegova supruga bila je novinarka Branka Jeremić Subota, a preminula je 2018. godine.

Milan Minja Subota preminuo je u 73. godini života nakon što je nedavno hitno prebačen u bolnicu zbog zdravstvenih komplikacija.

Izvor: Wikipedia

Foto: YouTube Screenshot