Škotska sedmorka Belle & Sebastian singlom “Unnecessary Drama” najavila novi album
2. ožujka 2022.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Škotska sedmorka Belle & Sebastian singlom “Unnecessary Drama” najavila novi album

Škotska sedmeročlana skupina Belle and Sebastian jedan su od najvažnijih indie pop sastava i svojevrsni rodonačelnici žanra koje publika strastveno podržava od samih početaka pomalo daleke 1996. godine.

Kroz svoju su karijeu uvijek slijedili jedinstvenu i divnu viziju onoga što pop predstavlja i što isti može postići. Trijumfirali su 1999. godine, kad su protiv svih izgleda osvojili BRIT Award nagradu za najbolji novi bend, a svoj premijerni nastup u Hrvatskoj trebali su održati 2020., na odgođenom 15. INmusic festival.

Singlom “Unnecessary Drama”, Belle & Sebastian najavljuju svoj deseti album “A Bit Of Previous”, prvi dugosvirajući material u sedam godina kojeg će 6. svibnja objaviti izdavačka kuća Matador. O prvom singlu frontman Stuart Murdoch kaže: “Pjesma govori o mladoj osobi, koja nakon prisilne stanke ponovo eksperimentira o tome kako je postojati u ljudskom obliku. Važe je li sve to vrijedno zbrke i nereda. Ipak, isprobate i postane ukusno, ali na kraju previše. Između nevolje i ničega, mi ipak biramo nevolju.”

Album “A Bit Of Previous” snimljen je u Glasgowu, rodnom gradu nagrađivane sedmorke, nakon što im je početkom 2020. zbog pandemije propao plan za let u Los Angeles. Ono što je započelo kao nužnost, postala je osvježavajuća promjena tempa. Neopterećeni restriktivnim i skupim studijskim rasporedima, imali su vremena za duge šetnje ulicama i parkovima Glasgowa i spontana putovanja vlakom do obližnjih gradova koji su u stvaralačke procese ugradili osebujan osjećaj grada.

“Ova ploča je prvi dugi LP kojeg smo snimili u Glasgowu od 1999. godine i albuma “Fold Your Hands Child”. Svako jutro smo se nalazili u dogovoreno vrijeme, svirali svoje pjesme, pisali zajedno, isprobavali nove stvari, uzimali grudu gline i bacali ju svaki dan.” – priča Murdoch.

Posljednjih nekoliko godina vidjeli smo Belle & Sebastiana u nizu eklektičnih i nadahnutih pothvata: The Boaty Weekender – njihov vlastiti četverodnevni festival kojeg su u društvu zvijezda održali krstareći po Mediteranu /pisanje soundtracak za redateljski prvijenac ‘The Inbetweeners’ Simona Birda / trilogija EP-a / live album koji ih prikazuje kao, još uvijek itekako iskusne zabavljače za glavne pozornice / projekt ‘Protecting The Hive’, realiziran zajedno s fanovima tijekom lock downa 2020. godine.

Zajednički nazivnik, koji se može pratiti do njihovih najranijih dana, je nemiran DIY duh i neposredna veza s obožavateljima i glazbenom zajednicom koja ih okružuje.

Album će biti dostupan s četiri različite naslovnice kao LP, CD i digitalno, a verzija LP-a namijenjena prodaji u specijaliziranim dućanima i online, uključuje i 7-inčnu ploču sa samostalnom snimkom A Bit Of Previous.

“A Bit Of Previous” se može prednaručiti OVDJE.

“A Bit Of Previous” Track List:
1. Young And Stupid
2. If They’re Shooting At You
3. Talk To Me Talk To Me
4. Reclaim The Night
5. Do It For Your Country
6. Prophets On Hold
7. Unnecessary Drama
8. Come On Home
9. A World Without You
10. Deathbed Of My Dreams
11. Sea Of Sorrow
12. Working Boy In New York City

Foto: Hollie Fernando