IZVJEŠĆE: Dimitrije Dimitrijević u klubu DVA OSAM – koncert za dva plus osam
8. travnja 2022.
Nikola Knežević (2717 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Dimitrije Dimitrijević u klubu DVA OSAM – koncert za dva plus osam

Dimitrije Dimitrijević, projekt iza kojeg stoji kantautor Dimitrije Simović, već se ranije pozicionirao na glazbenoj sceni svojim jedinstvenim zvukom, a u klubu DVA OSAM, bivšoj Jabuci, samo je potvrdio svoje svoje epitete.

Bila je ovo prigoda za predstavljanje dva zanimljiva izdanja, prije svega kompilacije “Zagreb Calling” koja se može svrstati u kantautorski “Paket aranžman” 21. stoljeća, a za što je zaslužila i nagradu Porin. Predstavljen je i album “Čar-pitanje” Dimitrija Dimitrijevića koji je nedavno objavljen i na vinilu. Dimitrije je na ovom koncertu preuzeo ulogu gitarista zbog bolesti standardnog gitarista. Bio je Dimitrije i pjesnik, a njegov nastup teško je smjetiti u određeni žanr jer je zapravo iz više njih uzeto ono najbolje i pretvoreno u jedinstveni izričaj. Ima tu i psihodelije, ali i određene hipnotičnosti jer je publika, u respektabilnom broju, bila doslovno hipnotizirana. Uljuljkali su se u Simovićev pametno osmišljen koncept koji lako ulazi pod kožu, bez obzira što ovakva glazba, nažalost, nema svojeg prostora u medijima u onoj mjeri u kojoj bi trebala. Ne govorim samo o Dimitriju, nego i o kompilaciji “Zagreb Calling”, odnosno kompletnoj nazovimo je tako indie kantautorskoj sceni.

“Lepi su dani”, reklo bi se ovih dana kada se u klubu DVA OSAM nanizalo stvarno lijepih koncerata, a Dimitrije je to doslovno poručio svojim istoimenim singlom koji je jedan od najboljih trenutaka njegovog albuma. Izveo je i druge singlove, “Kamen”, “More”, ali i “Kovitlac” koji se nalazi na “Zagreb Callingu”. I svaka je prihvaćena sjajno i svaka je izvedena maestralno. Da se izrazim DVA OSAM rječnikom, mogli bi ga/ih slušati dva ili osam dana zaredom bez da nam postane dosadno. Jer ipak je ovo bio koncert za DVA plus OSAM ili čistu desetku.

Dimitrije Dimitrijević ima razloga za slavlje, objavio je prvi album i to na vinilu, njegova pjesma se nalazi na nagrađenoj kompilaciji, a samo je pitanje vremena kad će zasjati i na onim većim pozornicama od ovih klupskih. Jer njegov, odnosno njihov bogati zvuk koji hrani i um i tijelo, odnosno i srce i dušu, itekako to zaslužuje.

Foto: Marina Uzelac