IZVJEŠĆE: Povratak Kriesa u zagrebački Boogaloo – sve vam zdravo!
10. travnja 2022.
Nikola Knežević (2806 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Povratak Kriesa u zagrebački Boogaloo – sve vam zdravo!

Hrvatski world music je novi punk, ako je sudeći po energiji, šutkama, stage divingu i svemu onome čemu smo svjedočili u klubu Boogaloo u Zagrebu prošloga petka, 8. travnja.

Sve se to može opisati i jednom riječju – Kries. Hrvatski world music velikani, live atrakcija koju trebate samo jednom poslušati uživo da bi se vječno zaljubili u tu, da je nazovem, glazbeno-duhovnu obnovu. Jer taj osjećaj nakon svake njihove izvedbe i nakon samoga koncerta uistinu daje dojam da ste bili na nekoj terapiji koja vam je proširila vidike i dala snage za život. Da, to su Kries, netipičan bend s netipičnom glazbom, ali i nevjerojatnom energijom i publikom. I zapravo je lijepo za vidjeti koliko hrvatsko podneblje, hrvatska tradicija i hrvatski tradicionalni instrumenti mogu ponuditi inspiracije za nešto poput Kriesa. Njihov vrhovni vođa, ili kako sam ga često nazivao – šaman, Mojmir Novaković, ponovno je okupio svoje pleme sjajnih glazbenika, Ivu Letunića koji uz to što je izvrsni prateći vokal odlično barata i lijericom, Andora Vegha, Mađara na gajdama, diplama, dvojnicama i ostalim čudima, a koji se također ističe i kao treći vokal benda, zatim Krešimira Oreškog na tapanu i udaraljkama koji dodatno podiže energiju live performansa, nevjerojatnog dvojca iz Elementala, Erola Zejnilovića na gitari i Konrada Lovrenčića na basu, te neizostavnog Ivana Levačića na bubnjevima. Doslovno pleme koje će vam omogućiti nezaboravno iskustvo i koje će vas rado prigrliti i uključiti u svoje energično kolo.

Foto: Nikola Knežević

Počelo je s laganim zagrijavanjem, takoreći baladnim repertoarom iliti prizivanjem dobrih duhova, uz pokoje tehničke smetnje i mikrofoniju, da bi po odmicanju koncerta to prešlo u pravu pozitivnu ludnicu. Svjedočili smo nevjerojatnoj energiji, ali i stage divingu što se baš ne viđa na koncertima world musica ili etno glazbe. No, upravo je to najbolji opis misije Kriesa. U nama izazivaju nešto posebno, emotivno, energično, odnosno svojom glazbom diraju i srce i dušu te izvlače iz nas ono najbolje. A kad se to dogodi ovaj koncert postaje jedno neponovljivo iskustvo. Ono je identično i kad slušamo emotivne pjesme poput “Pisan jelen” i “Ivo se šeće”, energične “Moj javore”, “Dodole” i “Koćarina”, ali i one novijeg datuma poput “Sve vam zdravo” za koju su u tjednu koncerta objavili i videospot. Čuli smo i “Sito to” i ostale bisere njihove briljantne karijere, kao i neizostavnu i psihodeličnu “Zumba” na kraju koncerta. Da, Kries jesu etno, ali su i psihodelija, glazbena hipnoza, terapija, antibiotik, sreća, iscijeljenje – život.

Foto: Nikola Knežević

Kad sam zadnji put pisao o Kriesu rekao sam da zaslužuju puno veće koncertne pozornice, one festivalske, poput mađarskog Szigeta, a što se ubrzo i ostvarilo. Šteta što ih hrvatski ili regionalni festivali ne grle onako kako bi trebali. Da su Kries iz Sahare poput Tinariwena ili iz Nigerije poput Fele Kutija i ostalih afrobeat prvaka ili iz Meksika poput Santane, sad bi cijeli svijet brujio o njima, uključujući i hrvatske i regionalne festivale. Jer je lakše prihvatiti tuđe nego svoje.

Ali neka nama Boogalooa, neka nama ovakvih koncerata koji hrane dušu, um i tijelo. Ispunili su ovaj veliki klub do posljednjeg mjesta što znači da ih je hrvatska publika odavno već prihvatila. I to je ono najvažnije. Do sljedećeg susreta, nekog novog Boogalooa ili nekog novog Szigeta.

Foto: Nikola Knežević