IZVJEŠĆE/FOTO: Otvaranje Future Scope Festivala uz kišu, ali i sjajne setove legendi elektroničke glazbe
14. svibnja 2022.
Nikola Knežević (2815 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Otvaranje Future Scope Festivala uz kišu, ali i sjajne setove legendi elektroničke glazbe

Future Scope slavi 20. rođendan velikim festivalom na Jarunu u Zagrebu, mjestu već poznatom po nezaboravnim koncertima i nastupima DJ-a, ali i mjestu koje je na petak trinaesti okupilo legende elektroničke glazbe.

Već dolaskom na Jarun osjetno se mijenjala vremenska prognoza, a na otok Hrvatske mladeži pristizali su sve tamniji oblaci. Dok smo se probijali kroz šumu ne bi li prečicama uspjeli što prije doći do ulaza, vjetar je već počeo zabijati peludi drveća po našim glavama. No, kad si gladan, nisi svoj, rekla bi ona jedna popularna reklama, a ovoga puta aludiram na povratak festivala nakon najgore korona krize. Želja za partijanjem bila je veća od bilo čega.

Future Scope Festival ima tri stagea, Electronic stage na kojem nastupaju isključivo DJ-i, zatim Live stage na kojemu se izmjenjuju i DJ-i, ali i bendovi, od repera do pop i rock glazbe, te Tent stage za one najveće parijanere koji će prve zrake sunca dočekati na Jarunu. I to na nogama!

Prvi susret s Future Scopeom je bilo odličan, ulazi se bez gužvi, sve normalno funkcionira, kao i cashless sustav naplate pića i hrane, izuzev jednog minusa, a to je da novac na cashless karticu možete uplatiti jedino gotovinom. Valjda se nitko nije stigao pozabaviti bankama. Ali ništa što bi poremetilo naš cilj, a to je provesti vikend uz glazbu i nezaboravne nastupe. Prvi takav je bio na Live stageu uz Krankšvester jer je nakon samo nekoliko minuta krenula oluja s kišom, pa se publika većinom sakrila pod šatore, dok su oni najizdržljiviji ostali ispred pozornice. Krankšvester je nešto i skraćivao svoje pjesme ne bi li sve ono što je htio izvesti strpao u set listu. “Dubai”, “Liz Taylor”, “DiP”, “Slava Kristu”, “Gaber”… hitovi su se nizali, kiša je sve više padala, a Krankšvester je bio dobro raspoložen za nastup. Vrlo dobro zagrijavanje za ono što će uslijediti, iako je najveće veselje bilo to što je kiša prestala (ili se smanjila). Zaputili smo se prema main stageu gdje doslovno nije bilo nikoga, ali smo na vrijeme saznali kako je program zbog kiše prebačen pod šator gdje može stati otprilike 2 tisuće posjetitelja. Tent stage može slobodno dobiti i titulu hidden stagea jer na prvu baš i nije skroz lako doći do njega. Ali kada ga otkrijete oduševljenje će samo porasti. Tamo su već dobrano u b2b set zagazili sjajni techno DJ-i Shipe i DJ Jock. Itekako se plesalo na njihov odličan set, a ubrzo su publici dali do znanja da se s obzirom na prestanak kiše program vraća na Electronic stage. Tako su Shipe i Jock doslovno imali dva nastupa na dva stagea i rasplesali publiku koja se polako pripremala za dva najveća imena večeri.

Shipe b2b DJ Jock (Foto: Nikola Knežević)

Paul van Dyk, jedan od najvećih svjetskih DJ-a trance glazbe, često je bio gost u Hrvatskoj, pa čak i u sklopu Future Scope programa, stoga je on bio prava osoba za headlineanje Future Scope Festivala na Jarunu. Njegov nastup pokazao je da i dalje može privući veliki broj publike, ali i da može u 50. godini života parirati nekim novim klincima na svjetskoj sceni. Njegov set bio je ispunjen melodičnim tranceom baziranim na nezaboravnim synth dionicama (koje čak izvodi i uživo kako je to učinio na remixu najvećeg hita “For an Angel”) i dropovima s prodornim bas linijama. U Zagreb je stigao u sklopu turneje “Off the Record”, a koja prati izlazak njegovog novog istoimenog studijskog albuma.

U istom trenutku na main stageu je bio Stacey Pullen, sjajni techno DJ iz Detroita, a gdje se okupio također veliki broj publike, što zbog njega, što zbog dolaska Svena Vätha, jednog od najvećih (techno) DJ-a u povijesti.

Paul van Dyk (Foto: Nikola Knežević)

Na Electronic stage slila se publika koja je bila i na Live stageu pa je prizor ispred DJ pulta kultnog Nijemca bio impresivan. Gledajući generalno današnju scenu, ali gledajući i line up prvog dana Future Scopea, na Svenovom live setu osjeti se da je u pitanju DJ koji je i danas u samom vrhu scene. Njegov osjećaj za ritam i groove, uz činjenicu da je vrtio ploče, ne koristeći pritom moderne USB stickove za reprodukciju glazbe, je nevjerojatan i nekoliko desetljeća nakon početka karijere. Osjeti se i njegov sjajni smisao za ambijentalni zvuk, ali i new beat i drone glazbu. Kada sve to ukomponirate u jedan set dobijete zvuk koji vas uvlači u svoj poseban svijet i ne pušta vas sve do zadnjeg tona. Oni koji nisu neki obožavatelji njemačkog DJ-a mogli su na drugom stageu slušati talijanskog DJ-a i producenta Maura Picotta. Tko je sve to preživio sigurno se uputio i na Tent stage gdje je prvi dan ili prvu večer zatvarao naš Petar Dundov.

Sven Väth (Foto: Nikola Knežević)

Noge bole, a već je pred nama i drugi dan Future Scope Festivala. Faithless DJ set, Nicole Moudaber, Sam Paganini, DJ Rush, ali i Denis & Denis, Rundek & Ekipa, Boris Štok, Urban&4 i ABOP čekaju nas na otoku Hrvatske mladeži na zagrebačkom Jarunu. Vidimo se!

Foto: Nikola Knežević