IZVJEŠĆE/FOTO: Dream Theater + Devin Townsend ponovno u Zagrebu – teatar apsurda u maloj dvorani Doma sportova
28. svibnja 2022.
Nikola Knežević (2805 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Dream Theater + Devin Townsend ponovno u Zagrebu – teatar apsurda u maloj dvorani Doma sportova

Legendarni progresivni metal bend Dream Theater došao je u pratnji ekstravagantnog glazbenika Devina Townsenda kako bi nastupio u maloj dvorani Doma sportova, što nije njihov prvi dolazak u Hrvatsku.

Ovoga puta, prošlog petka, 27. svibnja, nastupili su u sklopu “Top of the World” turneje koja polako prilazi svojem kraju, barem što se europskog dijela tiče. Iako je riječ o doista legendarnom bendu, njihova snaga bez obzira na impresivnu izvedbu jenjava, barem što se tiče fan baze. No, prvo da spomenemo Devina Townsenda i njegovu autoironiju koja itekako zna zabaviti publiku. Samo ćemo reći da je nastup otvorio rekavši kako su njegovi prateći glazbenici i on jako loši, dok je na solu prve pjesme otrčao na vrh male dvorane Doma sportova i spuštao se niz stepenice opako svirajući svoj Framus. Njegov žestoki i skoro jednosatni nastup bio je prava uvertira pred dolazak glazbenih legendi, jednog od najvažnijih progresivnih metal sastava.

Foto: Nikola Knežević

Vizualni dio pozornice se promijenio i prilagodio zvuku Dream Theatera, a uvod u koncert bila je pjesma “The Alien” s novog albuma “A View from the Top of the World”. I više nakon 35 godina postojanja bend zvuči uvježbano do najsitnijih detalja, ali nažalost zbog zvuka u dvorani koja nije spremna za metal koncerte, kao i sviranje previše pjesama s novog albuma ovaj koncert je bio sve samo ne “dream theater”. Više teatar apsurda. Bez obzira što se James LaBrie i danas odlično snalazi u svim vokalnim izazovima, bez obzira što se Petrucci i danas smatra jednim od najvažnijih gitarista u metal glazbi, to nije bilo to. LaBrie je čak često nestajao s pozornice dok su se svirale duge instrumentalne dionice, dok je Petrucci bio taj koji je često animirao publiku i prilazio blizu nje. Kad smo kod publike, mala dvorana Doma sportova je bila poluprazna što dovoljno govori o tome da nekoć najveći progresivni metal bend na svijetu danas i nije baš toliko privlačan publici i metal fanovima. I na ovom koncertu sve je bilo nekako umjetno, ne previše zainteresirano, a s druge strane savršeno odsvirano. No, savršenstvo bez emocija nema prevelikog smisla.

Foto: Nikola Knežević

Od starijih pjesama svirali su “6:00”, “Endless Sacrifice”, “The Ministry of Lost Souls” i “About the Crash”. Bile su tu i ove novijeg datuma, “Bridges in the Sky” i “The Count of Touscany” koju su svirali na bisu, ali i pjesme s novog albuma, “A View from the Top of the World”, “Awaken the Master” i “Invisible Monster”.

Foto: Nikola Knežević