IZVJEŠĆE: Koncert Jelene Radan i Zagrebačke filharmonije u Slavonskom Brodu – ljepota tuge
13. lipnja 2022.
Željko Mirković Miki (197 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Koncert Jelene Radan i Zagrebačke filharmonije u Slavonskom Brodu – ljepota tuge

Odličan početak Brodskoga glazbenoga ljeta koji na nekoliko lokacija u gradu u mjesec i pol donosi vrhunske, žanrovski različite programe koji će uljepšati ljetne dane grada na Savi.

Tuga je ljepša i lakše se prihvaća kad je otpjevana. Opjevani fado našao je svoj glas u mnogima koje znamo, od Amalije Rodrigues do Madredeus, a u Hrvatskoj je najpoznatija zagovornica i interpretatorica ovoga portugalskog idioma Jelena Radan. Inicijalna ideja projekta Fado & Voyage potekla je od Vedrana Galića, a kombinaciju višejezičnoga albuma Voyage  koji je nominiran i za uglednu nagradu Impala za najbolje ostvarenje indie glazbe) i fada svojim iznimnim aranžerskim radom uobličili su Frano Đurović i Krešimir Seletković. Naravno, bend koji prati Jelenu je također odličan. Klavijaturist Viktor Lipić, violončelist Matej Milošev, Marjan Krajna na harmonici (nedavno smo ga gledali u pratnji Rade Šerbedžije) te onaj koji je donio portugalstvo u cijelu priču dignuvši nastup za još jednu stubu – gitarist s Madeire, Pedro Abreu. A što reći za Zagrebačku filharmoniju? Odlično, glazbeno savršeno. Gledao sam ih i slušao u više navrata, a posebno su me oduševili prije koju godinu u relativno sličnoj ulozi kad su u Lisinskom pratili Amiru Medunjanin. Sve pohvale orkestru i dirigentu Ivanu Josipu Skenderu.

Foto: Tatjana Prvulović Mirković

Bilo da je riječ o fadu ili skladbama poput “Sjeti me se, ljube”, “The Device” ili pak onoj koja najavljuje novi album Radan, “K’o čovjek koji bi mogao bit”, publika je, gotovo bih rekao, bez daha pratila ono što nam umjetnici na pozornici poklanjaju. Ne smijem zaboraviti niti Mozartine koje su dale svoj doprinos bogatoj zvučnoj slici. I suza se pojavila pokoja na bolno iskrenoj skladbi “Suza (Lagrima)”, a dojam je pojačan kad bi Jelena kratko pojašnjavala i prevodila o čemu pojedine skladbe govore. Spomenula nam je i velikoga, možda najvećega, portugalskoga književnika, u prvom redu pjesnika i iznimnog filozofa, Fernanda Pessou. Čitajte ga, to vam savjetujem. I slušajte, kad su u pitanju ovakva odlična glazbena „čitanja“. Pravi izbor za početak 33. Brodskoga glazbenog ljeta u sklopu kojega će publika na nekoliko lokacija, interijerno i eksterijerno, moći vidjeti i čuti niz nastupa od kojih bi izdvojio Meritas (kojima će se pridružiti Jelena Radan), duo Hojsak i Novosel uz podršku Theodosija Spasova (prije koju godinu je nastupio sa Stefanovskim i Tadićem u istom prostoru, Kazališno koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić), zatim Mavi Kan ali i plesni koncert ansambala Lado i Tanec.

Foto: Tatjana Prvulović Mirković

Fado & Voyage pun je pogodak i još jedan glazbeni biser u niski koji je organizirala Dvorana uz pedesetogodišnjicu postojanja. Do kraja godine ćemo nazočiti programima koji će svojom kvalitetom opravdati uvrštavanje u repertoarni odabir ispunjavajući želje brodske publike koja se posebno raduje novoj kazališnoj i koncertnoj sezoni nakon ionako bogatog ljeta.