IZVJEŠĆE: Harry Styles u O2 areni u Pragu – turneja koja Harryja stavlja na sam vrh svjetske pop scene
18. srpnja 2022.
Nikola Knežević (2717 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Harry Styles u O2 areni u Pragu – turneja koja Harryja stavlja na sam vrh svjetske pop scene

Turneja “Love On Tour” mlade pop zvijezde Harryja Stylesa rasprodana je u vrlo kratkom vremenu, ne samo europski dio turneje, nego i cijeli svijet. Ne može se baš svaki izvođač pohvaliti s 15 rasprodanih Madison Square Gardena ili 15 rasprodanih KIA Foruma u Los Angelesu, kao i 2 rasprodana londonska Wembleya. 

Nekadašnji član popularnog boy benda One Direction, Harry Styles, danas je puno veća pop zvijezda i ono što je još važnije s puno ozbiljnijom glazbom koja se može svrstati u sam vrh današnjeg popa. Album “Harry’s House” ne silazi s top lista u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj gdje je već tjednima najprodavaniji strani album. Dovoljno to govori o njegovoj popularnosti koja je samo u uzlaznoj putanji zadnjih godina. Od svojeg prvog solo hita “Sign of the Times” do aktualnog “Late Night Talking”, Harry je konstantno gradio svoj autorski i performerski pečat, a što ga je danas dovelo do samog trona svjetske pop scene. Njegovi koncerti su besprijekorni, kao i prateći bend, a odnos s publikom tijekom koncerata, priča, poruka koju odašilje, te osjećaj koji ostavlja i nakon nastupa, jednostavno osvajaju. I nije to samo neki instant osjećaj, nego nešto puno više. Harry je od početka turneje doslovno preuzeo društvene mreže, ponajviše TikTok i Instagram gdje iskaču fotografije i video uraci obožavatelja s njegovih koncerata. Stoga se može zaključiti da je oko sebe stvorio pravi kult.

I tako dolazimo do koncerta u Pragu gdje smo na jedvite jade došli do ulaznica, da ne govorim o tome da možete zaboraviti na zahtjeve za novinarske ili nedajbože foto akreditacije. Kada je u pitanju Harry Styles, onda od Live Nationa možete dobiti isključivo odbijenicu. Kako je turneja najavljena još prije korone, tako je i ovaj koncert odgođen, a s time je došla i prilika za ugrabiti ulaznice od nekoga tko možda zbog ranije zakazanih obveza neće moći biti na koncertu. Upravo se to i dogodilo. Hvala Dini! Svaka prava zvijezda sa sobom nosi i jedinstveni merch, ali ono što obožavatelji Harryja Stylesa rade kako bi pripremili svoje outfite za koncert nadilazi i teški fanatizam. Šarena odjeća, po mogućnosti bazirana na Harryjeve outfite na turneji, šljokice, LGBT boje i zastave, jer se na cijeloj ovoj turneji daje naglasak i na jednakosti po pitanju seksualnosti ili tzv. seksualnih manjina, sve su to standardni dijelovi odjeće svakog pravog obožavatelja. Stoga i ne čudi da na cijeloj turneji merch štand otvara dan ili više dana prije koncerta zbog velikih gužvi. A bilo je i onih koji su kampirali na ulazu u koncerti prostor kako bi mogli biti u prvim redovima ispred Harryja.

Poruka cijele turneje je divna – “Love On Tour” – i doista se samo ljubav mogla osjetiti u zraku. Što bi rekli Beatlesi “all you need is love”. Bio sam na zaista puno koncerata stranih izvođača, što u Hrvatskoj, što i izvan nje, ali ovakvo oduševljenje obožavatelja, ovoliko visoke decibele i ovakav sing-a-long još nisam doživio u životu. Malo je reći da ćete se naježiti na sve ovo. Da, suze su se uz osmijeh mnogima mogle vidjeti na licu, jer ćete se najmanje u jednoj pjesmi moći pronaći. Harry pjeva o svojoj ljubavi ili svojim ljubavima, osjećaju zaljubljenosti, uzbuđenju, prekidima, osjećajima i depresiji nakon prekida, odnosno svemu onome što smo i mi nekada prolazili, djelomično ili u potpunosti.

Set lista na cijeloj turneji je jedinstvena, do te mjere da je i ono što Harry govori publici većinom jednako ili u najmanju ruku slično onome što govori na cijeloj turneji. Da ne govorim o tome koliko energije Harry ima jer cijelo vrijeme koncerta trči od ruba do ruba pozornice, odnosno uz obožavatelje koji su se smjestili na najskuplja mjesta, lijevo i desno od catwalka. Na turneji izvodi čak 10 od 12 pjesama s novog albuma, pa je i koncert u Pragu otvorio s razigranom “Music for a Sushi Restaurant”. Inače je izvrsno kombinirao brze i sporije pjesme kako bi publiku konstantno držao u nekom feelgood raspoloženju. Nastavio je s hitovima “Golden” i “Adore You” s prošlog albuma “Fine Line”, da bi se potom vratio na novi album još jednim plesnim hitom “Cinema”. Na nekim pjesmama se s gitarom pridružuje svojem bendu, iako je najviše vremena vezan samo uz mikrofon. Akustični, odnosno baladni dio koncerta obilježen je novim pjesmama “Keep Driving”, “Matilda” i “Boyfriends” na kojima su nekim obožavateljima krenule i suze na oči upravo zbog njihovih priča i emocija. Polako ubrzava ritam pjesmama “Lights Up” i “Satellite”, a onda se ponovno O2 arenom u Pragu šire samo brzi ritmovi i pozitivne melodije, slijede “Canyon Moon” i “Treat People with Kindnes” na kojoj već tradicionalno publika pali bljeskalice na mobitelima kako bi se na tribinama formirale dugine boje. Naime, prije koncerta lokalni obožavatelji Harryja Stylesa dijelili su papiriće u različitim bojama kako bi se upravo na ovoj pjesmi svi priključili vrlo lijepoj poruci “Love Is Love”. Na turneji Harry izvodi i jednu pjesmu iz faze One Directiona, a to je “What Makes You Beautiful” koja je također dočekana uz vrisku obožavateljica ponajviše. Regularni dio koncerta završen je uz aktualni hit “Late Night Talking” za koji je dan prije objavljen i službeni videospot, te “Love of My Life” također s novog albuma. Od odlaska Harryja i benda s pozornice nije prestajalo dozivanje glazbenika na bis. I vjerujte mi, tu količinu decibela još niste doživjeli. Barem ne od publike. Bis počinje emotivno, meni osobno jednom od najdražih pjesama “Sign of the Times” koja također odašilje jednu prekrasnu poruku, a savršeno se uz nju uklopila i “Watermelon Sugar” za koju je Harry već ranije rekao da opisuje ono oduševljenje kad viđate nekoga, kad ste u blizini nekoga u koga ste zaljubljeni, odnosno cijelo uzbuđenje koje imate oko voljene osobe. Harry koncert zatvara s hitom godine “As It Was”, ali i najenergičnijom pjesmom cijele set liste, “Kiwi”, koja zapravo pokazuje cijelu snagu benda.

Nevjerojatno je iskustvo slušati izvođača koji nema neki jako dug staž na svjetskoj sceni, ali koji je trenutno u najkreativnijoj fazi karijere. Zaista su sretnici oni koji su uspjeli ugrabiti ulaznice za neki od koncerata svjetske turneje, prije svega zato što se konačno koncertna industrija u potpunosti otvorila iako pandemija koronavirusa još nije prošla, ali i zato što je u pitanju glazba nakon koje ćete se osjećati izvanredno. I ne, nije u pitanju neka banalna komercijalna pop produkcija ili nekakvo indie izdrkavanje, već jedan savršeni glazbeni proizvod koji niti u jednom trenutku nije dosadan, niti pretjeran. Harry je nadmašio samoga sebe, ali i mnoge kolege u ovom glazbenom biznisu. Mislim da je svijet spreman za preuzimanje zvjezdanog pop trona. Harry je novi vladar, a ovo je još jedan koncert koji mogu svrstati u top 5 ikada.

P.S. Prije Harryja Stylesa nastupio je bend Wolf Alice koji ga prati na cijeloj europskoj turneji.