IZVJEŠĆE: Exit festival u Novom Sadu – zajedno uvijek!
20. srpnja 2022.
Boris Abramović (272 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Exit festival u Novom Sadu – zajedno uvijek!

Pod motom “Zajedno uvijek !“ na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. srpnja održan je EXIT Festival 2022.

Ovaj festival nastao kao studentski pokret danas već davne 2000. godine do danas je narastao, a vjerojatno i prerastao sva nagađanja koja su na početku organizatori planirali i vjerovali u što će se početna ideja pretvoriti. Izrastao davno iz želje za progresom i težnje za slobodom tijekom godina festival je izgradio svoj prepoznatljivi identitet kroz fantastični glazbeni program koji predstavlja godinama, a koji su pratile brojne društveno odgovorne kampanje i aktivna podrška kulturnim, ekološkim i humanitarnim projektima. Kako na festival dolazim već dugi niz godina pratio sam njegovu evoluciju, od na neki način alternativnog festivala do ovogodišnjeg izdanja koji je ipak nešto poprilično drugačije od onoga što smo gledali prije petnaestak godina.

Nije se samo promijenila glazba na EXIT-u, promijenilo se puno toga, da li na bolje, o tome može donijeti sud svatko ponaosob. Osobno sam više volio godine kada je rock glazba na neki način izdominirala na festivalu, ali evolucija festivala počela je još davno, a svaka glazba ima svoju publiku što potvrđuje i ogroman broj posjetitelja koji su i ove godine pohodili Petrovaradinsku tvrđavu i posjetili festival.

Dance arena EXIT festivala promijenila je sve, dovukla je “dancere“ sa svih krajeva svijeta i upisala Novi Sad na kartu svijeta. Puno bi nam mjesta, a i vremena trebalo da nabrojimo samo mali dio svjetske glazbene kreme, svih žanrova, koji su se predstavili na nekoj od bina EXIT festivala, a sama ljepota i atraktivnost Petrovaradinske tvrđave pridonijela je svakako i fantastičnom ugođaju koju je svaki posjetitelj festivala doživio na festivalu. Brojne nagrade, europske i svjetske koje je festival dobio svih ovih godina svakako svjedoče tome da se radi o nečemu velikom, a naravno svako izdanje festivala popratili su uvijek i svi važni svjetski mediji. I ovogodišnje izdanje festivala održalo je vrlo visoki nivo što izvođača, što produkcije koji traje već godinama, ali svakako se može primjetiti da se malo izgubila početnička ideja vodilja i da festival zalazi u vode velikog biznisa, što samo po sebi i nije loše, ako se održava glazbeno izvođačka i programska šema na vrhunskom nivou. A ona je i dalje na vrhunskom nivou, drugačija ali vrhunska. Ove godine smo opet na EXIT festivalu imali neka od najvećih svjetskih imena skoro pa u svim žanrovima glazbe koji uopće postoje.

Velike svjetske zvijezde Calvin Harris, Iggy Azalea, Afrojack, pa Nick Cave and Bad Seeds, Marky Ramone, The Exploited, The Undertones, pa onda velike regionalne zvijezde Senidah ili recimo Konstrakta, pa alternativci KOI KOI, Vizelj i Paraf i još ogroman broj glazbenika samo su mali dio izvođača koji su obilježili ovogodišnje izdanje EXIT festivala i prikazali svoj rad ponovo ogromnom broju publike na skoro dvadesetak pozornica na tvrđavi. Stvarno je za svakoga bilo ponešto, tko god voli bilo koji glazbeni trend mogao je na festivalu naći nešto za sebe. Novi Sad je kao i svih ovih godina živio tih nekoliko dana za festival, na svakom kraju grada, a pogotovo u centru moglo se sresti ljude iz svih krajeva svijeta, a kao i svih ovih godina svi su Novosađani bili izuzetno ljubazni. Kamp u kojemu sam bio smješten kao i obično na predivnoj novosadskoj plaži Štrand isto tako je bio pun ljudi iz cijelog svijeta, osobno sam se lijepo podružio s likovima iz Kostarike i Argentine, a u samom kampu je bila i hrpa događaja i zanimacije za provod i preko dana, sve prije nego se krene “preko Dunava na Đavu“. Proletjelo je vrijeme opet brzo, bilo je i velike vrućine, i kratkoga pljuska, i svega, i svačega za pričati i za prešutiti, ali neke scene i neki trenuci će ostati za uvijek, za pamćenje.

Jutro na Dance areni je već odavno nešto po čemu je ovaj festival poznat po cijelom svijetu i tu sliku doživjeti je nešto u čemu se uživa na poseban način i nešto što se pamti. Ali ima ovaj festival i svojih skrivenih tajni koje se otkrivaju po malo svake godine. Nadam se da ćemo neke od tih tajni otkriti i sljedeće godine. Već znamo termin sljedećeg izdanja EXIT festivala i već mu se radujemo.