Vlatko Stefanovski slavi 50 godina karijere na Ljetu u MSU u Zagrebu
24. lipnja 2024.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Vlatko Stefanovski slavi 50 godina karijere na Ljetu u MSU u Zagrebu

Vlatko Stefanovski legendarni je makedonski gitarist svjetskog glasa, autor i pjevač, koji ove godine slavi 50 godina (!) karijere. I to baš koncertom na ovogodišnjem Ljetu u MSU! U Zagrebu koji ga je prepoznao i prihvatio od prvog dana.

Izrastajući od wunder kinda preko sjajnog lidera fenomenalne jazz fusion grupe Leb i sol do vrhunskog gitarističkog heroja svjetskih pozornica, Stefanovski je postao mjera za kvalitetan izričaj, filing, suptilnost i majstorstvo kakvo se rijetko čuje i viđa. Na Ljetu u MSU predstavlja se sa sjajnim triom u kojem uz njega svira i vrhunski bubnjar, njegov sin Jan Stefanovski. Vlatko Stefanovski je poznat po svojoj jedinstvenoj fuziji etno-jazza, rocka, bluesa i makedonske tradicionalne glazbe. Svoj prvi veći uspjeh postigao je kao član kultne grupe Leb i Sol, koja je bila pionir u spajanju tradicionalne makedonske glazbe s modernim rock-zvukom. Kroz svoj rad s grupom Leb i Sol, Stefanovski je postao prepoznatljiv po svojoj iznimnoj gitarskoj tehnici i kreativnom pristupu glazbi.

S 13 albuma i brojnim kompilacijskim izdanjima, Leb i Sol postali su sinonim za kvalitetnu glazbu i ostavili neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti ovih prostora.

Kroz 15-ak solo albuma i brojne filmske i kazališne projekte, pokazao je svoju nevjerojatnu sposobnost preplitanja različitih glazbenih žanrova i umjetničkih izraza. Autor je glazbe za tri suvremena baleta i 17 igranih filmova. Svirao je s orkestrima diljem svijeta, gudačkim ansamblima, jazz big bandovima, simfonijskim orkestrima i zborovima. Surađivao je s brojnim renomiranim glazbenicima, uključujući Miroslava Tadića, Jana Akkermana, Tommyja Emmanuela i Stochela Rosenberga, a posebno značajna bila mu je suradnja s Londonskim simfonijskim orkestrom.

Vlatko Stefanovski nije se umorio: trenutno piše memoare, nastupa, najavljuje novi album i nastavlja svoju glazbenu avanturu s istom strašću, energijom i kreativnošću kao i na samom početku.

Program 28. lipnja 2024. 
19.00 PLES
Antisezona – ples u Gorgoni
NAM ChoreoLab, Dragojević, Dubljević, Ilioska, Pregrad (Objekt plesa): To Gather. Together Rhymes with Non
Do 19.00 IZLOŽBA
Zbirka kao glagol (postav MSU: Budućnosti; Drugarstvo; Tužne pjesme rata i aktualne izložbe iz ciklusa Okidači)
21.00 KONCERT
Vlatko Stefanovski

Ulaz u prostor koncerta od 20 sati; početak koncerta u 21 sat

Ulaznice
23 € do dana koncerta
27 € na dan koncerta

Mogu se kupiti putem sustava Eventim.hr  i na recepciji MSU-a do 21 sat. Za kupnju ulaznica za 3 koncerta i popratnog programa po izboru, možete ostvariti 15% popusta. Za popust molimo javite se na info@eventim.hr

Popis izvođača ovogodišnjeg Ljeta:
Letu Štuke; 5. 7. u 21 sat
KOIKOI; 12. 7. u 21 sat

Foto: Vedran Levi