Umro Kornelije Kovač, jedan od najvećih skladatelja i glazbenika u povijesti naših prostora
13. rujna 2022.
Music Box (10241 Članci)
Podijeli

Umro Kornelije Kovač, jedan od najvećih skladatelja i glazbenika u povijesti naših prostora

Kornelije Kovač, glazbenik, skladatelj i pijanist, osnivač Korni grupe i član Indexa, preminuo je u 80. godini života.

Njegov otac bio je violinist, a majka pjevačica u operi. Brat, Mihajlo Kovač, bio je pjevač, ali se kasnije opredijelio za novinarstvo i politiku. Svoju prvu skladbu “Pusti trotoari” Kovač komponira već s četrnaest godina – 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač imao je u subotičkoj gimnaziji, koju je pohađao, na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru započeo je 1961. godine. Zahvaljujući odličnom glazbenom obrazovanju, na glazbenoj akademiji u Sarajevu, Kornelije je postao: skladatelj, pijanist, producent i aranžer. U 1961. godini, osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovani jazz trio. Godine 1963. sudjeluju na jugoslavenskom jazz festivalu, koji je održan u Bledu u Sloveniji. Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, pridružuje se sarajevskom najpopularnijem pop bendu, Indexima. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u. Kornelije Bata Kovač postaje član Indexa 1966. godine, i s njima već sljedeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indexe Kovač je napisao pjesme “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama”. Radeći s Indexima, Kovač je stekao ime skladatelja i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku i seli u Beograd želeći pokušati nešto svoje. U Sarajevu, 1967., na festivalu “Vaš šlager sezone” osvaja prvo mjesto s pjesmom “Moj profesor”.

U rujnu 1968. godine Kornelije seli u Beograd gdje osniva Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije. Prvih godina poslije Korni grupe Kovačeve kompozicije snimaju: Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena. Zaslužan je uvelike za karijeru Zdravka Čolića i drugih vokalnih solista. Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslavenske supergrupe K2 koju su trebali činiti: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Čarli Novak i Ratko Divjak. Godine 1979. Kornelije seli u Englesku gdje sudjeluje na nekoliko glazbenih projekata. Neki od glazbenika s kojima je Kornelije surađivao su: Bernie Marsden, gitarist sastava Whitesnake, Hans Zimmer, poznati skladatelj filmske glazbe, Paul Jones, pjevač sastava Manfred Mann, Colin Hodgkinson, gitarist sastava Back Doors, Joji Hirota, japanski svirač udaraljki.

Kornelije Kovač pisao je kazališnu, filmsku i televizijsku glazbu. Njegove pjesme su bile na albumima koji su izdavani u: Jugoslaviji, Španjolskoj, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Nizozemskoj, Finskoj… Neke od njih su dostigle platinastu ili zlatnu nakladu. Od 1979. godine, Kornelije Kovač sudjeluje u glazbenim projektima u Španjolskoj kao producent, skladatelj i aranžer.

Izvor: Wikipedia