Jura Stublić & Film pripremaju veliki jesenski koncert u Tvornici kulture
19. rujna 2022.
Music Box (11091 Članci)
Podijeli

Jura Stublić & Film pripremaju veliki jesenski koncert u Tvornici kulture

Dobitnik Porina za životno djelo, Jura Stublić i njegova grupa Film na velikom jesenskom koncertu u Tvornici kulture 22. listopada obilježit će godišnjice tri izuzetno važna momenta svoje diskografije. Albumi „Zona sumraka“, „Sunce sja“ i „Hrana za golubove“ navršili su 40, 35, odnosno 30 godina od objavljivanja.

Naravno, ovaj vatromet slavlja, jer slave se rođendani tri kultna albuma, uveličat će i pjesme s ostalih izdanja u set listi koja predstavlja jednu od najvećih i najrespektabilnijih rock pjesmarica ovih prostora. S više od 30 koncerata koje je pogledalo preko 50.000 posjetitelja Jura Stublić apsolutni je rekorder po broju nastupa u Tvornici kulture, ali i dalje među najtraženijim domaćim izvođačima. U karijeri koja traje duže od 40 godina Jura je svojim pjesmama i albumima krojio glazbenu povijest ovih krajeva spojivši na rijetko viđen način brojne generacije. Malo je umjetnika koji su nakon fantastično kreativnih 80-tih uspjeli i dalje ostati izuzetno traženi, a njemu to uspijeva nevjerojatnom lakoćom.

Ova tri slavljenička albuma hrvatske i ex-Yu rock scene, objavljena u razdoblju od 1982. do 1992. zaokružili su postavljanje Jure Stublića na poziciju jednog od najvećih i najznačajnijih autora regije. I dok je u vrijeme objave albuma „Zona sumraka“ već imao status jake koncertne atrakcije, sa sjajnim debijem i još boljim live izdanjem pod rukom, desetljeće kasnije, kad je objavljena „Hrana za golubove“, zauzimao je sam vrh scene s ogromnim, impresivnim repertoarom. S ova tri albuma nose autorski različite Jurine pečate. Pjesme kao što su „20.000 milja iznad mora“ i „Zagreb je hladan grad“ očitavali su klimu s početka 80-tih godina u Jugoslaviji. Neusporedivo optimističniji, klasici sa „Sunce sja“ kao što su „Sjećam se prvog poljupca“ i „Srce na cesti“ došli su kao još jedna potvrda već dokazanoj autorskoj kvaliteti. Album je prodan u 100.000 primjeraka. Naposljetku, „Hrana za golubove, zabilježena je kao jedan od najpoznatijih anti-ratnih albuma iz 90-tih, kojeg su obilježili veliki hitovi „E moj druže beogradski“ (prepjev pjesme „Na morskome plavom žalu“ iz Kusturičinog filma „Sjećaš li se Dolly Bell?“) i „Bili cvitak“, kao i „Radio ljubav“ i „Dom“. Zanimljivo, upravo to izdanje, ukupno sedmi album do danas je ostao Jurin posljednji cjelovit studijski album.

Nakon toga objavio je tri kompilacije na kojima se na svakoj nalazi i poneka nova pjesma, prepjev ili snimku; „Chicago“,„Nježno, nježno, nježnije“, „Lijepo, lijepo neopisivo“, „Uhvati vjetar“ ,“Na morskome plavom žalu“, a na posljednjoj kompilaciji izašloj 2001. nalazi se i pjesma „Ana Nirvana“, koja je ujedno i njegova posljednja objavljena pjesma.a

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 80 kn u pretprodaji te 100 kn na dan koncerta. Kupiti se mogu u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima i online na Entrio.hr.

Foto: Nikola Knežević