Album “Lišće prekriva Lisabon” Električnog orgazma slavi 40 godina uz luksuzno reizdanje na vinilu
7. listopada 2022.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Album “Lišće prekriva Lisabon” Električnog orgazma slavi 40 godina uz luksuzno reizdanje na vinilu

Croatia Records nastavlja obilježavati okrugle obljetnice nekih od najvažnijih albuma u povijesti diskografije. Nakon nekoliko novovalnih reizdanja koja su ostvarila rekordne brojke prodaje, uključujući i prvi album Električnog orgazma (“Električni orgazam”) došlo je vrijeme za još jedan kultni album iz njihove diskografije – “Lišće prekriva Lisabon”.

Album je objavljen 15. lipnja 1982. godine, a 40 godina nakon stiže u obogaćenom reizdanju na 180-gramskom crnom vinilu i s popratnom knjižicom u kojoj možete pronaći tekstove Siniše Škarice, Dragana Ambrozića i Zorice Kojić, te Aleksandra Žikića, kao i fotografije legendarnog Dragana Papića, Ljubomira Đukića te iz arhive Električnog orgazma i Croatia Recordsa. Vinil dolazi i uz bonus pjesmu, a to je dub verzija pjesme “Dokolica” koja se savršeno koncepcijski uklapa za kraj samog albuma. Iza ove ideje stoji legendarni i dugogodišnji glavni urednik Jugotona i Croatia Recordsa, Siniša Škarica.

“Dub verziju ‘Dokolice’ dodajemo na kraju kao B stranu izvornog singla (nešto poput Ray Charlesove ‘What’d I Say’ kad je iznudila raspojasan ‘part 2’ u originalnom izdanju 45–ice), čime psihodelična dimenzija ‘Lišća’ dobiva svoju konačnu codu”, napisao je Siniša u tekstu uz izdanje te dodao da je album “doživljen i kao pomalo hermetičan, ostao zarobljen u svom vremenu”“Konačno, vokali koji negiraju dikciju (doduše, ništa neobično u jeziku rocka), konstrukt deformacije zvuka s elementima noisea kao izraz buntovne i osorne mladosti, čvrsto upakirani u 17 tempiranih bombi, izazivajući istodobno ambivalentna stanja kod slušatelja – kako se ono kaže: nije za svačije uši – definitivno čine sofomorni LP neprimijećenim klasikom jugoslavenskog post–punka i novoga vala. Da, ako je prvi album Orgazma između ostalog bio zapažen po pohvalnoj recenziji NME–ovog kritičara Chrisa Bohna, ‘Lišće prekriva Lisabon’, sada bih rekao, ostao je neprimijećen moderni klasik, drugim riječima: ploča koja je izdržala protok vremena.”

Glazbeni kritičari Zorica Kojić i Dragan Ambrozić kažu kako je Električni orgazam te 1982. godine “rešio da napravi svoju najbolju ploču ili da bar snimi album tačno onako kako smatra da treba (pročulo se da legendarnim debijem nisu bili najzadovoljniji) – rečju, da postane ozbiljna grupa.” “U tu svrhu pojačali su se ritam sekcijom kakvu ranije nisu imali – novim basistom Grofom i starim bubnjarem Čavketom – i zaputili se u Ljubljanu, na pola puta do Lisabona, da u izvanrednom studiju Tivoli, uz producenta Jurija Tonija i snimatelja Acu Razbornika, konačno uobliče svoje muzičke ideje na način kako su ih i zamislili. U trenutku svog nastajanja, album ‘Lišće prekriva Lisabon’ viđen je kao autorska kulminacija Električnog orgazma i svesno umetnički smeo album, što beskompromisno izražava zreli novotalasni pogled na svet i našu tadašnju zemlju. Počevši od koncepta, zasnovanog na minimalističkom poigravanju egzistencijalnim neizvesnostima, pretvorenim ovde u simbole potrošačkog društva, preko nezaboravnog neopsihodeličnog omota koji hrabro gradi anti-pop mitologiju Električnog orgazma, ističući u prvi plan lik tada još uvek nepoznatog bubnjara kao figuru oko koje se vrti ključna vizuelna poruka, pa sve do besprekornog muziciranja, što je više nego uverljivo potcrtalo mističnu poetiku benda na ovoj ploči – bio je ovo jedan od tour de force iskaza novog talasa u našoj ondašnjoj sredini.”

“Lišće…” je remasterirao Goran Martinac iz Croatia Records Studija s originalnih magnetofonskih vrpci i to u visokoj rezoluciji (96 kHz/24-bit) koja je dostupna ekskluzivno na streaming platformi Apple Music. Sjajno likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić, koji stoji i iza likovnih oblikovanja ostalih novovalnih reizdanja Croatia Recordsa zadnjih godina.

Album “Lišće prekriva Lisabon” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa kao i na webshopu.