IZVJEŠĆE/FOTO: The Cure u Areni Zagreb – fantastičan glas i frizura Roberta Smitha i dalje su postojani
29. listopada 2022.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: The Cure u Areni Zagreb – fantastičan glas i frizura Roberta Smitha i dalje su postojani

Nakon nastupa na INmusic festivalu 2019. godine napokon smo u Zagrebu dobili i samostalni koncert legendarnih The Cure koji se dugo čekao.

Ovogodišnja svjetska turneja koja se službeno zove Lost World Tour 2022 uključivala je i naš glavni grad, a recept za ovaj glazbeni lijek u vidu ulaznica odavno su si osigurali fanovi benda koji u našoj zemlji ima oduvijek stvarno veliki broj poklonika. Prije tri godine na festivalu u sklopu turneje promovirali su tridesetu obljetnicu svog velikog, a meni najdražeg albuma, remekdjelca Disintegration” i moram priznati da mi je i koncert na Jarunu bio odličan usprkos malim tehničkim problemima. Ovaj put u Zagrebu sve je funkcioniralo besprijekorno i bend se našoj publici predstavio u svom ponajboljem izdanju. Zagrebačka Arena je jedini prostor u zemlji koji može primiti toliki broj publike i ne čudi izbor mjesta za koncert, a Charm Music Croatia koji je organizator je još jednom dokazao da je trenutno možda i jedini sposoban dovesti ovako velika imena.

Foto: Vedran Metelko

Koncert u vrlo dobro popunjenoj Areni svojim nastupom otvorio je škotski post rock bend The Twilight Sad koje The Cure često vode sa sobom na turneje, a ovog četvrtka kad smo ih prvi put imali priliku čuti uživo to nas i nije začudilo. Stilski čak i slični glavnim zvijezdama zagrebačkoj publici su se prikazali u vrlo dobrom svjetlu i volio bih da možda dođu i samostalno u neki manji prostor. Dobro zagrijavanje prije glavnog jela. Nakon pauze u najavljeno vrijeme izlaze i glavne zvijezde, bez prevelike pompe, ali uz glasno odobravanje publike, a sam izlazak Roberta Smitha pratile su ovacije cijele dvorane. Bez nekih velikih riječi ovaj veliki koncert je otvoren s Alone”, novom pjesmom koja će se naći na Songs of a Lost World”, njihovom albumu koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana, a sudeći po ovoj i još tri nove pjesme koje su odsvirali u Areni dobit ćemo još jedan album za sladokusce The Curea, možda ne prepun hitova na kakve su neki navikli kroz njihov rad, ali svakako nešto što će biti na tragu onih tamnih dijelova njihova opusa, a i sam naslov albuma je dosta znakovit.

Nakon prve pjesme odmah smo dobili i jednu od meni najdražih Pictures of You”, a slijedila ju je Closedown” i vrlo brzo i Lovesong”, sve s Disintegrationa”.

Foto: Vedran Metelko

Kao i na Jarunu i ovaj koncert je uključivao najviše pjesama s najboljeg “mi“ albuma, ali uz kako sam rekao nekoliko novih stvari koncert je bio možemo reći i “best of“ The Cure. Prvi službeni dio je imao svoje peakove u isto tako iznimno mi dragoj A Forest”, a sam kraj bio je vrlo upečatljiv sa Shake Dog Shake” i zatvarajućom novom stvari Endsong.” Više od sat i pol prošlo nam je jako brzo, a nakon stvarno kratke pauze bend se vraća i na svom prvom, mračnijem dodatku briljira. Pogotovo na kraju s Prayers for Rain” s Disintegrationa” i One Hundred Years” s Pornography” uz fantastične crno-bijele kadove ratova i kataklizmi zadnjih stotinjak godina.

Opet kratka pauza i dobivamo zadnji set koji su mnogi čekali, ili što bi se nogometnim riječnikom rekli “u drugom produžetku smo vidjeli same penale koji se nisu promašivali“. Spidermana smo čekali, spidermana smo dobili, Lullaby” izaziva oduševljenje u publici, a nakon The Walk” kreće i što bi se reklo MTV The Cure faza i oduševljenje se nastavlja s Friday I’m in Love” koji pjeva cijela Arena, a isto se dešava i sa sljedećim zakucavanjima koja su nas dovela do kraja koncerta. Close to Me”, “In Between Days”, “Just Like Heaven” i za sam kraj ostavljena, stara fenomenalna Boys Don’t Cry”.

Puno smo očekivali od ovoga koncerta, mislim da smo dobili i više od očekivanja, jer više od dva i pol sata svirke ovako velikog benda nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Robert Smit je naravno alfa i omega The Curea, a i na samom koncertu je bio u fokusu svih u dvorani i na svojim leđima je nosio kompletan bend, a svakako moramo pohvaliti i njih. Uopće ne želim spominjati koliko Robert ima godina, ali stvarno održati se tako dugo na tom nivou nije lako. Glas je i dalje fantastičan, isti onakav kakav je bio davno na počecima karijere benda, a i frizura je postojana. Specifičan glasom, specifičan pojavom i specifičan u svome glazbenom izričaju i ovoga puta nam je s The Cure demonstrirao svoju veličinu pred velikim brojem štovatelja. Fantastičan i pošten koncert jednog velikog benda smo dobili i drago nam je zbog toga, željno očekujemo novi album i neku moguću novu turneju koja će ih dovesti u naše krajeve. Po dragocjeni lijek koji smo željno očekivali smo došli, dragocjeni lijek smo i dobili.

Foto: Vedran Metelko