Umro Jerry Lee Lewis
29. listopada 2022.
Music Box (10954 Članci)
Podijeli

Umro Jerry Lee Lewis

Legendarni i kontroverzni pionir rock and rolla, Jerry Lee Lewis, preminuo je u 87. godini života. Uzrok smrti nije otkriven, no posljednjih se godina Lewis borio s raznim bolestima, poput akutnog bronhitisa, zbog kojeg je morao propustiti proslavu rođendana 2016. godine.

Kontroverzni pionir rock’n’rolla, često spominjan s nadimkom “Killer”, rođen je u Ferridayu u Louisiani. Odmalena se bavio glazbom. Studirao je blues glazbenike na lokalnom honky-tonku. Nakratko se upisao na Southwestern Bible Institute u Waxahatchieju u Texasu, ali je izbačen jer je svirao divlje klavirske izvedbe himni. Naposljetku se 1956. zaposlio kao session glazbenik u Sun Recordsu u Memphisu. Jednog dana, Lewis se našao na sessionu s Elvisom Presleyem, Johnnyjem Cashom i Carlom Perkinsom – poznati su kao “Kvartet od milijun dolara”. Sam Phillips pustio je Lewisa da snima u svoje slobodno vrijeme, i, iako nije postigao uspjeh s nekim od svojih prvih ploča, imao je hitove “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” i “Great Balls of Fire”. 1957. u emisiji Stevea Allena njegova reputacija divljeg čovjeka rockabillyja koji napada klavir došla je do punog izražaja. Godine 1958. slavno je zapalio klavir kad mu je rečeno da će svirati Chucku Berryju (a ne obrnuto). Postao je međunarodna zvijezda, a kada je 1958. stigao u London na turneju, izašao je iz aviona u pratnji svoje nove supruge Myre Gale Brown, koja je imala 13 godina i Lewisova sestrična u trećem koljenu. Lewis, koji je imao 22 godine, rekao je novinarima da Brown ima 15 godina, no novinari su otkrili njezine stvarne godine, a vijest o Lewisovoj maloljetnoj ženi obišla je novine diljem svijeta. Mediji, publika i industrija brzo su se okomili na rock zvijezdu zbog incidenta. Koncerti su otkazivani, a njegove su se pjesme daleko rjeđe pojavljivale na radiju. Ovo razdoblje njegova života zapisano je u biografskom filmu “Great Balls of Fire” iz 1989. s Dennisom Quaidom i Winonom Ryder u glavnim ulogama. Ipak, njegova karijera tu nije završila. Pojavio se u filmu “High School Confidential” 1959., izvodeći naslovnu pjesmu na stražnjoj strani kamiona s ravnom platformom u pokretu. Njegov album “Live at the Star Club”, Hamburg iz 1964. bio je hvaljen od strane kritike.

Nastavio je karijeru kao country i gospel glazbenik 1960-ih i 1970-ih, da bi na kraju prvi put zasvirao “Grand Ole Opry” 1973. godine. Redovito je objavljivao glazbu tijekom svoje karijere, a 2006. godine na albumu “Last Man Standing” ugostio je glazbenike kao što su Neil Young, Bruce Springsteen, Mick Jagger, Keith Richards, Jimmy Page, Merle Haggard, Willie Nelson, Little Richard i drugi. Njegov posljednji album bio je “Rock and Roll Time” iz 2014.

Lewis se tijekom života našao upleten u pravne probleme i kontroverze. Bio je iskren o zlouporabi droga i alkohola. Godine 1976. slučajno je upucao svog basista Butcha Owensa u prsa, ali je Owens preživio napad. Iste godine uhićen je nakon što se zabio u vrata Gracelanda, mahao pištoljem prema Presleyevom zaštitaru i bacio bocu šampanjca kroz zatvoreni prozor automobila. Smrt dviju njegovih bivših žena, Jaren Gunn Lewis (koja se utopila u bazenu 1982.) i Shawn Michelle Stephens Lewis (koja je umrla od slučajnog predoziranja drogom 1984.), bile su predmetom istraživačkog izvješća Rolling Stonea. Kao i mnogi njegovi vršnjaci, Lewis je bio kršćanin koji je na vrhuncu svoje popularnosti često bio kritiziran zbog sviranja “đavolje glazbe”. Njegova najpoznatija pjesma bila je o paklenoj vatri, ali je snimao i gospel glazbu. “Uvijek sam bio zabrinut hoću li ići u raj ili pakao”, rekao je u intervjuu 2015. godine. “Još uvijek jesam. Brinem se o tome prije nego što odem u krevet; to je vrlo ozbiljna situacija. Mislim, brineš se, kad udahneš posljednji dah, kamo ćeš otići?”

Izvor: Pitchfork

Foto: naslovnica albuma “Jerry Rocks”