Dašak Mediterana na novom albumu Mimika Orchestra “Altur Mur”
30. listopada 2022.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Dašak Mediterana na novom albumu Mimika Orchestra “Altur Mur”

Mimika Orchestra je objavila 4. studijski album „Altur Mur“ (“Hram mora”, na izumrlom veljotskom jeziku s otoka Krka). U stvaranju albuma je sudjelovao dvadesetdvočlani orkestar predvođen svestranim glazbenikom Makom Murtićem. Novi konceptualni album „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart) je najavljen s dva singla  „Fondo“ i „Thalassa“!

S ovim albumom, Mimika Orchestra, koju su prije 11 godina u Londonu osnovali skladatelj Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić, vodi vas na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana. Zaronite u tajnu maglu nošenu “tim asimetričnim balkanskim ritmovima, zidom limene glazbe iz ogromne puhačke sekcije” (Musicdeli, 2016.) i usudite se probuditi osjećaje ljubavi, smrti i postojanja uhvaćene u prolaznosti vremena. Autor glazbe, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu, gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija.

Mak Murtić je počeo istraživati ritmove i mediteranske jezike još prije tri godine kako bi pripremio ovaj album i s orkestrom vas poveo na putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana.
Tekstove je pisala Marta Kolega u sklopu kreativne suradnje s Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije:

“Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim otocima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svijet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš“, otkriva Marta.

Mimikin drugi singl s novog albuma, “Thalassa” (eng. The Sea), pjesma je o utapanju sablasnog tijela bivšeg ljubavnika u dubini mora sjećanja, dramatično kaže Mak i nastavlja objašnjavati kako album odmiče od vizije mediteranskog krajolika pretvara u vječnu gozbu, pa završava Thalassom, trenutkom utapanja pod morem, gdje se emocije naših protagonista osjećaju samo kao daleka sjećanja na davno nestala vremena i ljubavi.

Za Martu je ovo pjesma koju pokreću morske oseke. More (thalassa) u ovoj je pjesmi mitska pokretačka snaga koja pokreće sićušnog plivača, koji mu se potpuno predaje.

Foto: Doringo Photography