RECENZIJA: Mr.Lee & IvaneSky: “Magelli” – Mr. Vukodlak i Vampiruša Sky
3. prosinca 2022.
Zvonko Slišurić (79 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Mr.Lee & IvaneSky: “Magelli” – Mr. Vukodlak i Vampiruša Sky

Dizajn covera ne ilustrira glazbu već namjenu. Kazališne avanture Mrleta i supruge Ivanke Mazurkijević u kolaboracijskom sistemu redatelja Paola Magellija s kojem, ako je vjerovati tekstu na CD knjižici, surađuju već jedno dulje vrijeme.

Izbor iz inih predstava koje su iznjedrili predstavljeni su na ovom albumu “Magelli” koji zvuči zaista poput zasebnog djela. Da se ne uvrijedi redatelj, i njemu kapa do poda što se sljubio s ovim beskrajno talentiranim glazbenicima. Mrle (Alfa ili Omega Leta 3, neka sam odluči) predano prati svoju suprugu u djelu u kojemo nitko nije pandam, a seljački rečeno, sve je dobro dok te žena ne tuče. Ne da se tuku, nego kao ruka i rukavica, lonac i poklopac, imenica i predikat, surfaju kroz neočekivane vode punog životnog fluida. Filozofski rečeno; jesam što jesam, nisam što nisam, nisam što jesam, a pogotovo nisam što samo mislio da jesam.

Mrle, kratkeristično, svoj vizualni imidž gradi na 50+ godina pogleda napaćenog pacijenta nepoštenih pulmologa, preplaćenih ortopeda u nedostatku drevnih brijačkih zanata. U videospotu izvrsne pjesme “Sailor” gotovo izgeda kao da posjećuje ordinaciju na vrhu bolničke zgrade gdje kad dođe iz očiju viri replika: “što ću ti raditi, moj Doktore”.

Naravno, to je moj vizualni dojam beskrajno zabavnog Mrleta, ali Ivanka… ah Ivanka… Svojim glasom prožvače sve riječi i pljune direktno u lice. U usporedbi sa svim “kvazi” pjevačicama, Ivanka ima “muda” i svojim glasom vas žestoko zalijepi za pod. Toliko jako da i najmanja djevojčica može brutalno završiti započeto.

Vrhunac albuma je dakako “Seagull”, pjesma u rangu najboljih radova švicaraca Yello. Osim sjajne pjesme, briljantnog teksta, onakvog kavog ne očekujemo s ovih prostora, prati ga mističan spot. Nešto najbolje u zadnjih par godina i koji mjesec duže.

Ne zavaravajte se. Njezina dikcija engleskog jezika je urođena, ali što je najvažnije – razmišljanje. Ona sanja na engleskom. A Mrle uživa u svojim noćnim morama, tako da nikada neće biti u depresiji. A ja bih njih na kraju, uz krajnju odgovornost nazvao, Mr. Vukodlak i Vampiruša Sky. Hvala vam što postojite.

P.S. Redatelju, tek te trebam upoznati.

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5