Savršen poklon za Božić – Pink Floydi objavili 18 arhivskih live albuma
25. prosinca 2022.
Nikola Knežević (2814 Članci)
Podijeli

Savršen poklon za Božić – Pink Floydi objavili 18 arhivskih live albuma

Pink Floyd su pred Božić objavili 18 arhivskih live albuma iz vremena prije kultnog albuma “Dark Side of The Moon” – kao i EP od pet “alternativnih” izvedbi iz 1972. godine.

Svih 18 live albuma je iz 1972. godine, kada su Pink Floyd bili na turneji u znak podrške svom šestom i sedmom albumu – “Meddle” (1971.) i “Obscured By Clouds” (1972.), ali i ponajviše zbog usavršavanja pjesama s albuma “Dark Side of the Moon” koji će tek biti objavljen. Šest koncerata održano je u Ujedinjenom Kraljevstvu – prvi u Southampton Guildhallu 23. siječnja 1972., zatim četiri uzastopna koncerta u londonskom Rainbow Theatreu od 17. do 20. veljače i na kraju još jedan londonski koncert (ovaj put u Empireu Bazen u Wembleyu) 21. listopada. Inače, tri su albuma snimljena na nastupima koje su Pink Floyd imali u SAD-u (New York, Chicago i Los Angeles), druga tri dolaze s nastupa u Japanu, po dva dolaze s nastupa u Francuskoj i Njemačkoj, a posljednja dva s nastupa benda u Belgiji i Švicarskoj.

U međuvremenu, kompilacijski EP – nazvan jednostavno “Alternative Tracks 1972” – sastoji se od trance remixeva “Any Colour You Like” te mash upa pjesama “Speak To Me” i “Breathe (In The Air)”, demo verzije “On The Run” i ultra rijetke alternativne verzije “Us And Them” te mash upa pjesama “Time” i “Breathe (In The Air)”. Svi albumi imaju svoje datume objavljivanja zabilježene kao datume koncerata (s “Alternative Tracks 1972” datiranim na 1. siječnja te godine), a objavljeni su pod etiketom Pink Floyd Music Ltd pod licencom Sonyja. Bend je napravio sličan potez prije točno godinu dana, objavivši 12 rijetkih koncertnih snimki – od siječnja 1970. do studenog 1971. S ovih novih 18 albuma prošlogodišnja serija je izbrisana iz streaming kataloga benda. Nije poznato planiraju li ih na sličan način ograničiti, a nitko od članova benda nije javno govorio o izdanju.