U kina stiže novi film redateljice Claire Denis “Obje strane oštrice” s Oscarovkom Juliette Binoche
3. siječnja 2023.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

U kina stiže novi film redateljice Claire Denis “Obje strane oštrice” s Oscarovkom Juliette Binoche

Juliette Binoche i Vincent Lindon vjerojatno su dvoje najslavnijih francuskih glumaca u posljednja tri desetljeća.

Između sebe snimili su gomilu kvalitetnih filmova i osvojili pregršt glumačkih nagrada – Lindon je proglašen najboljim glumcem na filmskom festivalu u Cannesu, a Binoche je od 1996. godine vlasnica prestižne nagrade Oscar koju je, pomalo iznenađujuće, osvojila za izvrstan nastup u filmu “Engleski pacijent”.  Iz te perspektive zvuči pomalo nestvarno da su se tek ove godine ovo dvoje vrhunskih glumačkih zvijezda pojavili skupa u jednom filmu. Riječ je o romantičnom trileru “Obje strane oštrice” koji je režirala Claire Denis, a kojeg od četvrtka, 5. siječnja gledamo u domaćim kinima.

Film je dobitnik nagrade Srebrni medvjed za najbolju režiju na filmskom festivalu u Berlinu gdje se također natjecao i za najbolji film. To je priča o ljubavnom trokutu, o ženi uhvaćenoj između dvojice muškaraca čiji život odlazi van kontrole. Pariz i već je zima. Sarah i Jean zaljubljeni su jedno u drugo. Zajedno žive već nekoliko godina. Njihova ih ljubav usrećuje, jaka je. Postoji uzajamno povjerenje te žudnja koja nikad ne jenjava. No jednoga jutra, možda i sudbinski, Sarah susreće Françoisa koji ju je i upoznao s Jeanom. A ona je tada bez oklijevanja ostavila Françoisa upravo zbog Jeana… Pored Binoche i Lindona u filmu glavnu ulogu tumači i mladi francuski glumac Grégoire Colin u ulozi Françoisa, a svoj je prvi glumački nastup zabilježila i Hana Magimel, kćerka Juliette Binoche u stvarnom životu. Pored njih jednu od manjih uloga ostvario je i Lilian Thuram, poznati bivši nogometni reprezentativac Francuske koji u filmu glumi samoga sebe. Jedna od najzanimljivijih stvari vezanih za film svakako je činjenica što je isti nastao kao posljedica karantene uslijed pandemije Covida-19 koja je tijekom 2020. godine zahvatila Francusku. Upravo su u tom razdoblju scenaristica (i redateljica) Claire Denis te koscenaristica Christine Angot po čijem je romanu film i snimljen napisale priču, a film se također snimao za vrijeme “lockdowna” pa u ponekim scenama snimljenima u eksterijerima likovi odnosno glumci na sebi imaju zaštitne maske. Redateljica Denis kasnije je izjavila da je upravo karantena na određeni način pomogla cijeloj filmskoj ekipi da se dodatno zbliži, a što se prvenstveno očitava u glumačkim nastupima.

Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta romantični triler “Obje strane oštrice” ima preko 85% pozitivnih ocjena što dodatno naglašava o kakvom kvalitetnom djelu se radi te filmu koji se nikako ne bi smio propustiti.

Foto: Curiosa Films