The National objavili deveti studijski album “First Two Pages of Frankenstein”
30. travnja 2023.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

The National objavili deveti studijski album “First Two Pages of Frankenstein”

The National je u izdanju 4AD objavio svoj deveti studijski album “First Two Pages of Frankenstein”. S dosad predstavljena četiri singla “Tropic Morning News”, “New Order T-Shirt”, “Eucalyptus” i “Your Mind Is Not Your Friend” feat. Phoebe Bridgers inspiriranim djelom Mary Shelly “Frankenstein” (po kojem je album i dobio ime), “FTPOF” već je prikupio izvrsne kritike mnogobrojnih medija.

Više od dva desetljeća The National stvara pjesme koje izvlače neizmjernu ljepotu iz štete i boli, što je izravan odraz njihovog zajedničkog vjerovanja u sposobnost glazbe da katalizira transcendenciju. “Kao bend uvijek smo govorili o tome kako želimo snimati ploče samo ako osjećamo da još uvijek učimo nešto o sebi i jedni o drugima, i ako sama glazba svijetli nekom vrstom svjetla u tami”, rekao je pjevač Matt Berninger. Pisanju albuma prethodila je njegova kreativna kriza o čemu kaže: “Bio sam u vrlo mračnoj točki gdje uopće nisam mogao smisliti tekst ili melodiju, a to je razdoblje trajalo više od godinu dana. Iako smo uvijek bili zabrinuti i puno se svađali kad god smo radili na albumu, ovo je bio prvi put da se činilo kako je stvarima stvarno došao kraj.”

Bend je odlučio ne brinuti se toliko o ploči i umjesto toga, usmjerio je pažnju na svoje prijateljstvo i transformaciju dugogodišnjih napetosti unutar glazbenog partnerstva, svjesno tretirajući jedni druge na jednoj novoj razini – pomak koji je neizbrisivo utjecao na stvaranje albuma „First Two Pages of Frankenstein“. “U nekom trenutku postojao je osjećaj da se svi oslanjamo jedni na druge na novi način koji je u konačnici omogućio svima da rade ono što znaju najbolje”, kaže Aaron Dessner (gitarist, pijanist, basist), uz koga su u bendu i njegov brat Bryce Dessner (gitara, klavir, orkestracija) kao i braća Scott (bas, gitara) i Bryan Devendorf (bubnjevi). “Umjesto da se svađamo, brinuli smo jedni za druge i za pjesme, gotovo kao da brineš za svoju obitelj”, dodaje Bryce. “Uspjeli smo se ponovno okupiti i pristupiti svemu iz drugog kuta, i zbog toga smo stigli na ono što se čini kao novo mjesto.”

Uz album bend objavljuje još jednu od suradnji, pjesmu i lyric video “The Alcott” – zamišljen, ali blistav duet između Matta Berningera i Taylor Swift.

“Matt je napisao glavni dio teksta na neku moju glazbu, a koju je Taylor čula i znao sam da joj se sviđa. Mislio sam da bi to moglo biti nešto što bi joj se stvarno svidjelo”, priča Aaron Dessner i dodaje, “Poslao sam joj i bio malo nervozan jer mi se nije javilo 20-ak minuta. Do trenutka kada je odgovorila, Taylor je napisala sve svoje dijelove i snimila audio sa stihovima koje je dodala u dijalog s Mattom, i svi su se odmah zaljubili u modifikacije. Činilo se da je bilo suđeno.”

Postavljena uz predivno raspršenu pozadinu klavira i gudača, pjesma “The Alcott” govori o paru s dugom povijesti koji se vraćaju na jedno mjesto i pokušavaju ponovno proživjeti određeni trenutak u vremenu. “Prevladava onaj osjećaj, kad beznadno pokušavate spasiti vezu, ali postoji naznaka nečeg pozitivnog gdje možete vidjeti početke ponovnog povezivanja.”

Jedanaest pjesama na albumu The National je producirao u studiju Long Pond u sjevernom dijelu države New York. Iako su rane faze procesa njegovog stvaranja uglavnom uključivale suradnju na daljinu, Berningerovo pisanje pjesama dobilo je potpuno novi zamah nakon što su se The National vratili na turneju u ljeto 2022. “Kad smo se konačno vratili zajedno na turneji, Matt je počeo pisati pjesme na vrlo brz način gotovo preko noći — potpuno oblikovane pjesme samo su prštale,” kaže Bryce. Njihova zajednička kreativna energija bila je zapravo toliko snažna da je bend ubrzo počeo eksperimentirati sa snimanjem novog materijala uživo na pozornici. “S pjesmama koje dolaze pri kraju, stvarno možete čuti punu snagu benda, zajedno s ‘Oh, hvala Bogu’ osjećajem kojeg smo možda svi proživljavali u to vrijeme,” priča Aaron. “Pjesmama daje određenu nadu, iako na ploči još uvijek ima puno tame i intenziteta.”

Ovogodišnju svjetsku turneju bend će započeti četverodnevnim nastupima u Chicagu 18. svibnja. Turneja, s brojnim već rasprodanim koncertima, uključuje i prvi nastup benda u njujorškom Madison Square Gardenu 18. kolovoza, s Patti Smith i njezinim bendom kao posebnim gostima. Ostale nastupe otvorit će grupe Soccer Mommy, The Beths i Bartees Strange. Ulaznice, kao i više informacija, dostupne su na AmericanMary.com.

“FTPOF” limitirani crveni LP, standardni crni LP i CD možete naći u svim bolje opremljenim glazbenim dućanima.

Foto: Josh Goleman