Vukovar Film Festival ide dalje s potpuno novom ekipom i canneskim pobjednikom
1. srpnja 2023.
Music Box (10738 Članci)
Podijeli

Vukovar Film Festival ide dalje s potpuno novom ekipom i canneskim pobjednikom

Najvažniji filmski festival u Hrvatskoj ove se godine održava u razdoblju od 24. do 27. kolovoza! Pored dobitnika nagrade Zlatna palma, posjetitelji će u Vukovaru također prvi gledati i “Jeanne du Barry” s Johnnyjem Deppom!

Sedamnaesti će se vukovarski filmski festival održati u razdoblju od 24. do 27. kolovoza te će se time, nakon kraćeg vremena, vratiti u svoj stari, dobro poznati i od strane gledatelja poprilično voljeni i prihvaćeni termin – pred kraj ljeta, točno između završetka godišnjih odmora i početka nove školske godine. Pored povratka starom terminu, kreativnu i operativnu organizaciju festivala u Vukovaru vodit će potpuno nova ekipa na čelu s filmašem i vukovarskim poduzetnikom Darkom Puharićem, vlasnikom tvrtke Design Studio D koji će ujedno obavljati i funkciju direktora festivala te novim umjetničkim direktorom Danielom Rafaelićem, uvaženim povjesničarem filma i filmskim kritičarem.

Vukovarski se filmski festival vraća s poprilično jakim programom u kojem apsolutni vrhunac predstavlja ovogodišnji pobjednik Cannesa – remek-djelo “Anatomija pada” redateljice Justine Triet koji je, osim što je osvojio Zlatnu palmu na najvećem, najuglednijem i najglamuroznijem festivalu u svijetu, također pobrao hvalospjeve filmske struke, kritike i publike. Premijernim prikazivanjem ovogodišnjeg canneskog laureata, vukovarski filmski festival tako će postati prvim festivalom u regiji (a i šire) koji će u sklopu svog programa imati dobitnika nagrade Zlatna palma što sam festival automatski postavlja na vodeću poziciju programske atraktivnosti festivala s ovih prostora.

Pored pobjednika Cannesa, 17. Vukovar film festival također će premijerno prikazati i odličnu biografsku povijesnu dramu “Jeanne du Barry”, djelo koje je svečano otvorilo ovogodišnji Cannes te film u kojem je glavnu ulogu ostvarila glumačka superzvijezda Johnny Depp. Nakon canneske premijere film je vrlo brzo krenuo u prikazivanje po kinima u Francuskoj gdje je postao prava box-office senzacija te najgledaniji film otvorenja Cannesa u posljednjih devet godina. Šesti igrani film redateljice i glumice Maïwenn koja u filmu također tumači i naslovnu ulogu donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV. (Depp) i njegove ljubavnice, gospođice du Barry koju je doveo u dvorac u Versaillesu kako bi živjela blizu njega premda ona nije bila plemićkog podrijetla.

Navedena dva filma iz Cannesa samo su mali dio bogatog i atraktivnog filmskog programa koji očekuje posjetitelje ovogodišnjeg vukovarskog festivala. Na rasporedu će se tako naći i mnogi hitovi te nagrađivani igrani i dokumentarni filmovi u posljednjih godinu dana iz podunavskih zemalja koji će se kao i svake godine do sada natjecati za glavne nagrade, a koji će se predstaviti naknadno. Za sada je dovoljno reći da posjetitelje festivala pored filmskog očekuje i bogat popratni program, sam festival će se okrenuti i filmskoj baštini, organizirat će se i posebno druženje uz projekcije povodom proslave 100. godišnjice Disneyja, a Vukovar će također posjetiti i puno više gostiju iz samih filmova koji će se prikazati u sklopu programa, bez obzira radilo se o konkurenciji ili popratnom programu.