Profesor Baltazar i klasici Zagrebačke škole animacije objavljeni na vinilu
12. srpnja 2023.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Profesor Baltazar i klasici Zagrebačke škole animacije objavljeni na vinilu

Višegodišnji proces restauracije i publikacije preko 300 izvornih vrpci hrvatskog kompozitora Tomislava Simovića završen je ovih dana selekcijom materijala i istovremenom objavom čak dva albuma filmske glazbe u ukupnom trajanju od preko 120 minuta.

Dvostruki album „The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982)“ s izborom tema iz 18 kratkometražnih naslova slavne Zagrebačke škole crtanog filma objavljen je paralelno sa zasebnim albumom glazbe iz kultnog serijala „Profesor Baltazar“ kojega u kulturnoj i filmskoj branši nazivaju i najvećim hrvatskim izvoznim proizvodom. Lik profesora koji znanošću i nenasilnim metodama rješava probleme stanovnika Baltazargrada omiljen je kod djece i odraslih. Prikazivan je u brojnim zemljama svijeta, od Amerike i Europe, pa sve do Irana, a posebnu popularnost uživa u skandinavskim zemljama.

Urednici oba izdanja, Leri Ahel i Željko Luketić iz izdavačke kuće Fox & His Friends, prije tri godine su kurirali i najveću dokumentacijsku i interaktivnu izložbu o profesoru Baltazaru u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti pod naslovom „51000 Baltazargrad“ i to u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture 2020. Izložbu je, unatoč ograničenjima uslijed pandemije Covida, vidjelo preko 10.000 posjetitelja. Poseban dio bio je rezerviran za Tomislava Simovića, kompozitora kojega su autori Zagrebačke škole i Baltazara smatrali svojim dodatnim članom, jer bez njegove glazbe, svi ti filmovi, smatrali su, ne bi bili toliko uspješni.

Na albumu posvećenom temama iz kratkometražnih crtića, uključena je i glazba iz Oscarom nagrađenog „Surogata“ Dušana Vukotića, zatim „Dnevnika“ Nedeljka Dragića, „Posjeta iz svemira“ Zlatka Grgića i brojnih drugih naslova, dok se na albumu „Professor Balthazar (Music From The Original TV Series)“ našlo mjesta i za nikad objavljenu produženu jazz verziju naslovne Bal-Bal-Baltazar teme, te dječje hitove poput Zbora životinja u kojem pjevaju mačke i psi, kao i urnebesno zabavnog pokušaja opernog pjevanja iz epizode „Krojač Silvestar“ koju je Simović zamislio kao domaću verziju Florence Foster Jenkins.

Uz veliko povjerenje kolega animatora i autora serijala, te producenata iz Zagreb filma, Simović je skladao glazbu koja je razigrana, maštovita i dinamična, a žanrovski toliko slobodna da s lakoćom kreće od jazza i orkestralne glazbe i pritom zalazi u etno, elektroniku i eksperimentalnu elektro-akustičnu glazbu. Uz samog Simovića koji na pojedinim temama čak i pjeva, te orkestru daje upute, na albumima se nalaze i brojni gostujući glazbenici poput Ozrena Depola koji je „Surogatu“ dao glas, zatim Igora Savina, Zlatka Tanodija, Silvija Glojnarića, Marijana Domića, Rajka Milosavljevića i drugih. Niti jedna od tema na oba albuma nikada nije objavljena, vrpce su smatrane izgubljenima i/ili uništenima, a njihov nedostatak pokušali su ispraviti tek njemački i skandinavski izdavači objavivši 1970-tih godina tek nekoliko obrada u duhu šlagera.

Ovim novim izdanjima kuće Fox & His Friends, nastavlja se rad na opusu kompozitora koji je potpisao nekoliko stotina filmskih partitura, a koji je već objavljen na albumima glazbe za film „Gosti iz galaksije“ (2017.)  i „Visitors From The Galaxy Revisited“ (2021.) na kojemu su urednici Ahel i Luketić pozvali 11 umjetnika iz 9 zemalja da vlastitim kompozicijama reinterpretiraju Simovićev rad za prvi jugoslavenski i hrvatski SF film koji se na nastupajućem Pula Film Festivalu u Areni, u sklopu proslave 70 godina Zagreb filma, premijerno prikazuje u novoj, restauriranoj verziji.

Na Pula Film Festivalu bit će javnosti i prvi puta predstavljeni „The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982)“ i „Professor Balthazar (Music From The Original TV Series)“ u prostoru Doma hrvatskih branitelja, u nedjelju 16. srpnja, u 13 sati, na prvoj u nizu javnih promocija na kojoj urednici Leri Ahel i Željko Luketić govore o radu na ovome opsežnom projektu. Daljnje promocije zakazane su u rujnu u Zagrebu, a potom i u Beogradu i drugim gradovima u kojima će uz razgovor publici biti i prikazani i selekcije filmova Zagrebačke škole animiranog filma.

Dva nova izdanja glazbe Tomislava Simovića distribuiraju američki Light In The Attic, nizozemska distribucija Clone NL i francuski Believe SAS. Mastering potpisuje riječki producent Toni Milohanić, a za grafički dizajn izdanja zaslužni su Dejan Kršić („The Zagreb School Of Animated Film“), sarajevski ilustrator Boris Stapić („Professor Balthazar“) i Martin Peranović, dizajner dodatnih knjižica za posebna deluxe izdanja štampana u 100 numeriranih primjeraka koje je moguće nabaviti samo na stranici izdavača foxandhisfriends.bigcartel.com.