45 godina albuma “Parallel Lines” grupe Blondie – rangiramo pjesme od najmanje najbolje do najbolje
25. rujna 2023.
Ana Lešković (12 Članci)
Podijeli

45 godina albuma “Parallel Lines” grupe Blondie – rangiramo pjesme od najmanje najbolje do najbolje

Prije 45 godina objavljen je legendarni album „Parallel Lines” grupe Blondie. Bio je to njihov treći studijski album te prekretnica za popularnost benda.

„Parallel Lines” je svijetu dao hitove kao što su „Heart of Glass” i „One Way or Another”. Mi vam donosimo svježu recenziju albuma te rang listu 12 pjesama koje su se na njemu našle.

Album „Parallel Lines“ je snimljen u razdoblju od 6 tjedana u ljeto 1978. To je prva suradnja benda s producentom Mikeom Chapmanom, a snimanje nije teklo glatko. Naime, bend nije bio najbolje uvježban, a već je tada bila osjetna napetost među članovima. Većina pjesama bila je dovršena tek napola, a Debbie Harry je često imala emotivne izljeve koji su je ostavljali u suzama tijekom snimanja. Ipak, Chapman je grupu doveo u red. Fokusirajući se na čvrstinu aranžmana i melodije, uspio je snimiti 12 pjesama koje su predstavile novi stilski smjer za pionire američkog novog vala. Gdje su njihova prva dva albuma bila okrenuta punk energiji i novovalnim ritmovima, “Parallel Lines” je otišao korak dalje. Ovo je album koji prije svega ima jedan pop senzibilitet, osjetan u pamtljivim melodijama i lakim tekstovima. Tako se na albumu nalaze pjesme kao što su „Sunday Girl“ i „Pretty Baby“, pop hitovi gotovo tinejdžerskog senzibiliteta. Ipak, drskost mlade grupe iz New Yorka i dalje je tu, vidljiva u tekstovima pjesama kao što su „One Way or Another“ i „Just Go Away“.

Iako je bend puno više bio okrenut stvaranju komercijalnih hitova, njihove buntovničke srži ne nedostaje. Tako se na „Parallel Lines“ i dalje čuje punk senzibilitet na kojemu počivaju korijeni benda, pogotovo u pjesmama kao što su „Hanging on the Telephone“ i „Picture This“. Unatoč tome što su obje zapravo power pop pjesme, nepobitno bi se dobro uklopile na setlistu kakvog underground punk koncerta. Albumu ne nedostaje niti eksperimentacije. Najpoznatija pjesma albuma svakako je „Heart of Glass“, koju mnogi i danas smatraju najvećim hitom koji je bend ikada snimio. Ovo je jedini disko trenutak na albumu, ali i savršen primjer kako Blondie posjeduje izvanrednu mogućnost igre s različitim žanrovima.

Vokali Debbie Harry sjaje, a bubnjevi Clema Burkea oduševljavaju. Gitarske su dionice pamtljive i moćne, a bas i sintesajzeri odlično povezuju sve u jednu cjelinu koja i danas zvuči svježe. Album je pun hitova, a tekstovi su pjesama mladenački i romantični. Sve u svemu, „Parallel Lines“ je magnum opus grupe Blondie te potencijalno i jedan od najboljih albuma kasnih sedamdesetih.

OD NAJMANJE NAJBOLJE DO NAJBOLJE

12. I’m Gonna Love You Too

Ovo je obrada pjesme koju je originalno napisao Buddy Holly. Iako verzija koju izvodi Blondie nije za odbaciti, ovo je možda najmanje zanimljiv trenutak albuma – svakako jedina pjesma za koju se može reći da je dodana tek toliko, kao nadopuna manjku repertoara.

11. Pretty Baby

Iako čvrsta pop pjesma, tekst koji je pomalo djetinjast ne uspijeva zasjati među klasicima koji sačinjavaju ovaj album.

10. I Know But I Don’t Know

Slično kao i “Pretty Baby”, ovo je pjesma koja se ne uspijeva probiti u moru klasika i pop-punk čvrstine. Ipak, Clem Burke i njegovo bubnjanje te zarazan gitarski riff daju ovoj pjesmi energiju koja ju čini upečatljivijom od potonje.

9. Just Go Away

Ovo je pjesma koja zatvara album, a zatvara ga na sličan način kao što je i počeo – dinamično. Tekst je pun zanimljivih dosjetaka, a aranžmani ostavljaju prostora da vokali Debbie Harry dođu do punog sjaja. Ipak, pjesma je pomalo zaboravljiva.

8. Will Anything Happen

Pjesma odlične energije i pamtljive pjevne melodije.

7. Hanging on the Telephone

Ovo je pjesma koja otvara album te još jedna obrada koja se našla na listi pjesama. Original izvodi grupa The Nerves. Pjesma je zapravo savršen uvod u ono što se može očekivati od cijelog albuma – dinamika, energija, drskost. Vokali Debbie Harry ovdje su izvrsni.

6. 11:59

Ovo je možda jedna od najpodcjenjenijih pjesama koja se našla na „Parallel Lines“, a zapravo predstavlja sve što ovaj album čini toliko dobrim. Ovu pjesmu potpisuje Jimmy Destri, klavijaturist grupe. Melodija je upečatljiva, vokali sjajni, aranžmani nikada ne postanu dosadni ili repetitivni, a ritam je stvoren za skakanje i ples. Ipak, možda najbolje što ova pjesma nudi je tekst.

„Leaning in your corner like a candidate for wax
Sidewalk social scientist don’t get no satisfaction from your cigarette”

Sjajno.

5. Picture This

„Picture This“ je možda najbolja poveznica ranog punk duha i pop senzibiliteta benda. Iako energična i s vokalima koji mjestimično zvuče kao urlik, melodija je laka, a tekst romantičan. Ova pjesma savršeno integrira mogućnost benda da stvori komercijalni hit, a ipak ostane potpuno dosljedan sebi.

4. Fade Away and Radiate

Ako je „11:59“ jedna od najpodcjenjenijih pjesama na albumu, „Fade Away and Radiate“ je možda najpodcjenjenija pjesma čitavog opusa grupe. Ovo je mračnija i sporija melodija koja razbija dinamiku albuma. „Fade Away and Radiate“ je art pop oda koja nosi potpis Chris Steina, gitariste i skladatelja benda. Napisana je za Debbie Harry, njegovu tadašnju djevojku, a tekst referira Zlatno doba Hollywooda. Pjesma je gotovo nostalgična u tonu i predivna u melodiji te svakako najljepši i najjedinstveniji trenutak na albumu. Pjesmom je bio oduševljen i Robert Fripp, gitarist grupe King Crimson te ga je bend pozvao da u pjesmu doda svoje gitarske dionice, na što je on i pristao.

3. Sunday Girl

O ovoj se pjesmi nema što previše reći. „Sunday Girl“ je savršena pop pjesma, laka i dinamična, romantična i nekomplicirana. Zasluženo jedan od najvećih hitova benda.

2. One Way or Another

Ovo je pjesma s mračnom pozadinom, inspirirana bivšim dečkom Debbie Harry koji ju je nakon prekida pratio i odbijao raskinuti kontakt s njom. „One Way or Another“ je klasik i jedna od najpoznatijih pjesama benda. I s dobrim razlogom. Pjesma je drska i u tekstu i u stavu. Melodija je pamtljiva, a gitarski riff legendaran. Vječni klasik koji ne može biti smješten nigdje niže na ovoj listi.

1. Heart of Glass

Objektivno, niti jedna druga pjesma se nije mogla naći na prvom mjestu ove liste. „Heart of Glass“ ostaje jedan od najvećih hitova benda. Pjesma je to koja je svojim disco ritmom definirala kraj sedamdesetih te je i danas smatrana rado slušanim klasikom.