IZVJEŠĆE/FOTO: Zimizelen u Močvari – sjetna glazba koja svijetli u mraku
11. listopada 2023.
Nikola Knežević (2814 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Zimizelen u Močvari – sjetna glazba koja svijetli u mraku

Zimizelen, glazbenik koji je poznat po radovima u raznim glazbenim projektima, odvažio se prije par godina na solo karijeru, a došlo je vrijeme i za prvi studijski album “San na uzici”. 

Vinko Ergotić je zaista dobar autor, a atmosferu koju stvara svojom glazbom možemo svrstati u neka hladnija razdoblja emocija, života ili prirode oko nas. Možda zato i odgovara naziv projekta Zimizelen. Uživo je ova sjetna glazba dobila novu dimenziju, a osim Vinka na gitari i vokalu tu su i drugi sjajni glazbenici, od Leonarda Klaića na bubnjevima (koji je i producirao materijal), preko Jakše Perkovića na basu, do nevjerojatne Mateje Majerle na pratećem vokalu i Jasmine Šijan na violini. Upravo su zadnja dva spomenuta imena tijekom cijelog koncerta pjesmama dali jedan ogrtač koji je melankoliji pružio jednu izuzetnu toplinu. Drago mi je što Vinko piše pjesme na hrvatskom jeziku jer možemo više osjetiti njegove emocije dok je nastajao materijal. A nastaje samostalno, tako da je i njemu zasigurno live svirka jedno drugačije iskustvo. Gitare su lijepo odzvanjale, nažalost polupraznom Močvarom, a publika, njegovi kolege, prijatelji, poznanici i oni koji su otkrili ovaj materijal utonuli su u Vinkov svijet. Zapravo gitare i vladaju svim pjesmama, od onih tmurnih i napetih poput u pjesmama “izgubljeno”, “iza zavjesa” ili “zamisli”, preko onih nešto vedrijih koje čujemo u pjesmama “likovi bez lica” i “jeka naših želja”.

Foto: Nikola Knežević

Zimizelen doista kako samo ime kaže zimi daje jedno lijepo zelenilo, odnosno melankoliji daje jednu zanimljivu vedrinu zbog čega će nas zasigurno natjerati da ga još više slušamo, istražujemo, lebdimo njegovim emotivnim svijetom i stvaramo neki vlastiti svijet u glavi. Nakon njegove glazbe nećete se osjećati loše, jer je u pitanju pozitivna melankolija, da je tako nazovem. Pjesme vas otmu na trenutak, zagrle i vrate u prvobitno stanje, ali u našoj glavi ostave sanjivi trag koji želite i dalje pratiti. Kao zimi kad padne snijeg pa iznenadno vidite sunce iznad bijelog pokrivača. Sve su ovo neka moja iskustva nakon što sam par dana prije koncerta poslušao tek usputno album i nakon što se to iskustvo slušanja produbilo na koncertu u Močvari. Zimizelen je zaslužio biti dio naše kantautorske scene i želio bih da njom još više plovi u nekim budućim godinama.

Foto: Nikola Knežević