IZVJEŠĆE/FOTO: Black Coffee u Dubrovniku proslavili 30 godina karijere
23. listopada 2023.
Vedran Levi (38 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Black Coffee u Dubrovniku proslavili 30 godina karijere

Splitski jazz sastav Black Coffee održao je koncert u petak, 13. listopada, na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića u Dubrovniku u sklopu turneje kojom slave 30 godina rada.

Koncert je počeo instrumentalom „Cherokee“ koji su posvetili preminulom Bošku Petroviću. Postavi Danijela Prpić na vokalima, Renata Švorinića na bas gitari, Jadrana Dučića Cica za bubnjevima i Ivanu Iviću za klavirom, kao gost pridružio se na kontrabasu Dubrovčanin Nikola Brešković. Pjesma “Night and day” Colea Portera bila mu je prva na repertoaru. Brešković je još jednom odao počast Porteru s “I Love Paris”, da bi svoj nastup s članovima Black Coffeeja završio s kompozicijom “Slow Hot Wind”.

Do kraja koncerta grupa nas je počastila preradama pjesama “Killing Me Softly” poznatu u izvedbi Roberte Flack, te Princeovim hitom “Kiss”, a svoje umijeće sviranja bluesa pokazali su skladbom “Stormy Weather”.

Šteta što dubrovačka publika nema preveliku naviku slušanja jazz glazbe, jer ovaj nastup zaslužio je biti rasprodan što ukazuje na potrebu dodatnog glazbenog educiranja. Black Coffee iza sebe imaju 13 studijskih albuma, tri osvojena Porina i hrpu suradnji s glazbenicima iz Hrvatske i svijeta. Žalosno je kako se, osim elektroničke i koncerata klasične glazbe, Dubrovnik ne može pohvaliti velikim izborom nekih drugih žanrova i češćim nastupima bendova. Zahvaljujući Dubrovnik Jazz Outbreak festivalu, koncertima u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara i spomenutom Kazalištu Marina Držića, jazz glazba ipak donekle živi u gradu koji zaslužuje puno veću i kvalitetniju kulturnu ponudu.

Foto: Vedran Levi