IZVJEŠĆE/FOTO: Alestorm + Elvenking + Keops – pirati, patkica i metal na pozornici Boogalooa
16. studenoga 2023.
Emanuela Plišić (4 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Alestorm + Elvenking + Keops – pirati, patkica i metal na pozornici Boogalooa

Srijeda, 15. studenog, u zagrebačkom Boogaloou je bila itekako posebna, zahvaljujući prije svega bendu Alestorm, ali i njihovim podupirajućim kolegama Elvenkingu i Keopsu.

Dugoočekivanu večer u zagrebačkom Boogaloou otvorio je bend Keops, osnovan u Rijeci. Nižu iznimno uspješne nastupe diljem Europe. U tom duhu su svojim heavy metal zvukom dostojno otvorili ovu genijalnu koncertnu večer. Osim toga, u njihovoj glazbi su svakako bili prisutni thrash i groove metal elementi, no međusobno su ih izvrsno ukomponirali. Atmosfera je bila odlična. Zvonimir Špacapan je svojim glasom ekspresivno i uvjerljivo ostavio izvrstan dojam, a tome je doprinio i čvrst i izvrsno usklađen ritam koji je na bubnjevima držao Adam Miller. Zoran Ernoić je zvukom svoje bas gitare ritam bubnjeva učinio još izražajnijim, a Bruno Mičetić i Branimir Habek na gitarama su zvuk učinili još melodičnijim i potpunim. Na kraju su najavili izlazak svog novog singla za 24. studenog. Stoga, ako ste propustili ovo spektakularno otvaranje koncertne večeri, ništa nije izgubljeno. Možete ih čuti već dan nakon izlaska njihovog novog singla na Roštiljarci u Puli.

Keops (Foto: Davor Birt)

Nakon njih nastupio je talijanski heavy metal bend Elvenking. Osim elemenata heavy metala, u njihovom nastupu mogli su se čuti i elementi pagan, folk i melodic metala. Uspjeli su ovu na prvu neobičnu kombinaciju fantastično ukomponirati zajedno. Paganski elementi su osim u instrumentalnom dijelu, uvelike bili zastupljeni i u samim tekstovima. Tako je jedna od pjesama koju su izveli bila “Pagan Revolution”. Osim toga paganski elementi su bili jasno vidljivi u scenografiji i kostimografiji. Kostimografiju im je činila kombinacija odjeće, obuće i šminke karakteristična za metal subkulturu te paganskih elemenata što je zaista bilo jako zanimljivo vidjeti. Atmosfera je bila genijalna. Kretanje po pozornici i kontakt s publikom su im bili izvrsni. Članovi benda su zajedno s publikom intenzivno skakali u ritmu glazbe, a bilo je i mosh pita. Melodije na violini su bile izuzetno dobre, zanimljive i izražajne. Osim svojih starijih hitova poput “The Devided Heart” i “Elvenlegions”, predstavili su i svoj novi singl “Bride of Night”. Ostavili su izuzetno dobar dojam i osmjehe na licima ljudi u publici pa se nadam će doći uskoro ponovno kod nas.

Elvenking (Foto: Davor Birt)

Za kraj ove fantastične večeri na pozornicu su doplovili pirati zajedno sa svojom neizostavnom patkicom. Da, dobro ste pročitali. Zajedno s apsolutno genijalnim škotskim bendom Alestorm dijelila je pozornicu i njihova patkica koja je predstavljala dio scenografije. Svoj nastup započeli su pjesmom “Keelhauled”. Tematike njihovih pjesama u velikoj mjeri opisuju živote pirata. U njihovom nastupu mogla se čuti kombinacija heavy i power metal zvuka, ali su se izuzetno isticali i elementi pirate i folk metala. Energično i jednostavno fantastično su izveli svoje brojne hitove, a neki od njih su bili “Mexico”, “Drink” i “Alestorm”.  Osim svojih starih hitova, izveli su i novi genijalan singl “P.A.R.T.Y.” s njihovog novog albuma “Seventh Rum of a Seventh Rum”. Alestorm ima nedvojbeno izvrsne studijske snimke pjesama, ali atmosferu koju su napravili je teško opisati. Kada poslušate njihove studijske snimke, možda pomislite da ne može biti puno bolje uživo, ali može. Njihov koncert nije samo koncert, nego avantura puna zabave za sve prisutne koji su imali priliku osjetiti i doživjeti svi prisutni u Boogaloou. Ovi pirati su se zabavljali i uživali na pozornici usprkos slomljenoj ruci pjevača Christophera Bowesa, a to su savršeno prenijeli na publiku. Svi u Boogaloou su pjevali, plesali i skakali u ritmu glazbe cijelo vrijeme. Atmosferi je doprinijelo izvrsno usklađeno osvjetljenje.

Publika je toliko intenzivno tražila bis da su se pirati vraćali na pozornicu dok su reflektori svijetili u ritmu sa we want more vikanjem koje odzvanjalo dvoranom. Publika je ostala apsolutno oduševljena, a pirati i njihova patkica su morali otploviti dalje. Naši najdraži pirati su već imali nezaboravan koncert 2018. godine u Tvornici kulture, ali i 2014. godine u Vintage Industrial Baru pa se nadam da će uskoro doploviti opet kako bi svi koji nisu imali priliku prisustvovati ovom prezabavnom koncertu mogli doživjeti ovu nezaboravnu avanturu.

Foto: Davor Birt