IZVJEŠĆE: Lijepi Urban(i) početak Adventa u Osijeku
3. prosinca 2023.
Boris Abramović (271 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Lijepi Urban(i) početak Adventa u Osijeku

Urban & 4 počastili su Osječane lijepim početkom Adventa u subotu 2. prosinca. U ispunjenoj osječkoj dvorani Zrinjevac legendarni riječki glazbenik priuštio je oduševljenoj publici više od dva sata čistoga užitka.

Dok su u isto vrijeme gledatelji showa The Voice ovoga glazbenika mogli gledati (u snimci) kao jednoga (novoga) člana žirija, oni sretnici koji su pohodili njegov osječki nastup mogli su uživo uživati u hitovima koje ovaj glazbenik već trideset pet godina dijeli sa svojom vjernom publikom. A da mu je publika vjerna uvjerili smo se kada smo vidjeli dupkom punu dvoranu Zrinjevac.

Nisam ga gledao uživo već neko vrijeme, dva, tri albuma prošla su od tada, a ovo mi je bila prilika da ga prvi put uz bend (&4) pogledam na nastupu na kojemu su ga pratili i gudači. Dvanaest članova gudačkog orkestra dali su jedan poseban zvuk i štih ovome nastupu. Moram priznati da mi ne “legne” uvijek rock bend koji u svojemu nastupu koristi gudače, pogotovo gudački orkestar, ali u ovome slučaju stvari su imale opravdanje i legle su na svoje mjesto. Orkestar je odlično nadopunjavao bend, a ponešto promijenjeni aranžmani pjesama dodatno su istim tim pjesmama dali jednu novu posebnost.

Čim je bend stupio na pozornicu i otvorio svoj nastup s Biram ptice” vidjelo se da će to biti jedna izuzetna večer. Na prve taktove počela je sinergija benda, orkestra i publike, a tako je bilo do samoga kraja. Većinu pjesama publika je pjevala s izvođačima od početka do kraja, a Damir Urban je kao već iskusni ceremonijalmajstor tijekom cijelog nastupa držao sve konce u rukama. Čuli smo naravno jedan presjek cjelokupne Urbanove solo karijere, a naravno bilo je tu i nešto velikih hitova Laufera. Nadam se da sam pohvatao cijelu set listu (stavim je na kraju), a ako se nešto i propustilo to je zbog možda i prevelikog oduševljenja.

Foto: Boris Abramović

I Zrinjevac kao jedna stara sportska dvorana, za koju sam se malo i bojao kakav će nam zvuk isporučiti (pogotovo uz gudače), dala je svoj dobar obol ovome nastupu. Zvuk je bio više nego solidan, puno bolji nego što sam pretpostavljao da će biti. Više od dva sata užitka u ovome koncertu proteklo je vrlo brzo, dobili smo na kraju od benda nebesko astronautski dodatak koji smo svi čekali, a bend je dobio dugi i zasluženi aplauz zahvale za ovu divnu večer.

I tako dok se u isto vrijeme na televiziji Damir Urban u pozi Rodinovog Mislioca okretao kolegama i govorio im za ponekog kandidata da “ima nešto”, u Osijeku je uz Četvorku i gudački orkestar dokazao da već debelo preko trideset godina on sam “ima nešto”. Sretnici koji su u subotu bili u Zrinjevcu imali su mogućnost vidjeti i čuti Urbanovo “ono nešto”.

Set lista

Biram ptice
Nitko osim nas
Div
Odlučio sam da te volim
Dobar znak
Ruke
Sutra ćemo pričati
Kuća sjećanja
Budi moja voda
Lipanj, Srpanj, Kolovoz
Dirigent
Sama
Moja
Iskra
Mjesto za mene
Mala Truba

Bis
Nebo
Astronaut

Foto: Boris Abramović