Umro Robert Nemeček, pionir jugoslavenskog prog rocka, osnivač i vođa Pop Mašine
9. siječnja 2024.
Nikola Knežević (2824 Članci)
Podijeli

Umro Robert Nemeček, pionir jugoslavenskog prog rocka, osnivač i vođa Pop Mašine

Robert Nemeček rođen je 1949. godine u Beogradu u glazbenoj obitelji. Od samih početaka, odnosno od prvih povezanosti s glazbom, Robert je bio opijen rock glazbom, pa je stoga i živio u skladu s tadašnjom pravom glazbenom revolucijom u kojoj je našao i smisao svojeg života.

Počeci profesionalnog bavljenja glazbom vežu ga uz bend Dogovor iz 1804. u kojem Nemeček svira bas gitaru, zatim Džentlmene u kojima su prije njega svirala braća Jelić iz YU grupe, te gruppu Intro, a prava revolucija dogodit će se 1972. godine kada osniva Pop mašinu koja je bila jedan od pionira jugoslavenskog prog rocka i koja je ostavila neizbrisiv trag na tadašnju glazbenu scenu. Robert je tamo bio basist i pjevač, a osim prog rocka u njihovom zvuku se osjetio i hard rock, blues i acid rock. Njihov debitantski album “Kiselina”, koji je ne tako davno doživio reizdanje pod nakladom Croatia Recordsa, do danas je ostao jedan od najvažnijih albuma u povijesti jugoslavenskog rocka. Drugi album “Na izvoru svetlosti” objavljuju 1985. godine da bi se godinu kasnije bend raspao, a Nemeček osnovao sestrinski bend Rok mašinu koji se ipak naslanja na hard rock i heavy metal glazbu. Rok mašina je također objavila dva albuma, “Rok mašina” 1981. godine i “Izrod na granici” 1983. godine. No, bend je trajao samo dvije godine.

Nemeček će s vremenom postati jedna od najzanimljivijih persona na rock sceni u Jugoslaviji. I to ne samo na rock sceni. Poslije spomenutih glazbenih projekata seli se u Englesku gdje kuje zanat glazbenog producenta, a obrazuje se i u području moderne televizije. Tako je devedesetih godina uveo moderni televizijski program u Srbiji. Bio je programski direktor Pink TV-a, pomoćnik generalnog direktora RTS-a i glavni urednik TV Avale.

Robert Nemeček preminuo je u Beogradu u 75. godini života.

Foto: Facebook Roberta Nemečeka