NAJAVA: Glazbeni kritičar Dragan Ambrozić ekskluzivno za Music Box o najboljim pjesmama jugoslavenskog alternativnog rocka (1983. – 1991.)
23. siječnja 2024.
Music Box (11018 Članci)
Podijeli

NAJAVA: Glazbeni kritičar Dragan Ambrozić ekskluzivno za Music Box o najboljim pjesmama jugoslavenskog alternativnog rocka (1983. – 1991.)

Music Box i glazbeni kritičar Dragan Ambrozić nastavljaju priču započetu prije dvije godine. Kolumna o najvažnijim rock pjesmama za vrijeme i oko vremena trajanja novog vala dobit će svoj nastavak. U sljedećih godinu dana Ambrozić će se baviti postnovovalnim razdobljem od 1983. do 1991. godine i dotaknuti najboljih pjesama jugoslavenskog alternativnog rocka.

“Kolumna pred vama pokušaće da u sledećih godinu dana, svake poslednje nedelje u mesecu, odgovori na pitanje koje su rokenrol pesme iz zajedničke jugoslovenske zaostavštine i dalje aktuelne? Svedoci smo da je preko YouTubea i streaming servisa celokupna stara muzika postala instantno dostupna. Tim je važnije pitanje – šta od te baštine, ako išta, ima još uvek smisla? Jedini mogući nastavak priče o “novom talasu” (1979. – 1982.), jeste onaj o jugoslovenskoj alternativnoj rok sceni (1983. – 1991.). Mada u ono vreme nije tako nazivana, raznorodna muzička scena utemeljena u alternativnoj umetničkoj praksi (skupa sa filmom, stripom, vizuelnom umetnošću i pozorištem), a koja je tokom osamdesetih stigla do nas sa talasom demokratizacije društvenih odnosa u SFRJ, bila je upravo to – pandan alternativnoj rok sceni bilo gde u svetu”, kaže Ambrozić i dodaje kako je “ovaj period dao je niz autora i kompozicija koje su pokrenule niz ključnih društvenih pitanja, produbljujući tako proces započet “novim talasom”. Posredstvom mreže studentskih i omladinskih centara, klubova, magazina, novina i radio stanica, popularna muzika pravljena od strane mladih ljudi bila je više nego ikad konkretno uključena u tokove koji su menjali zatečeni socijalni status quo.

Odabrali smo za vas 12 programskih pesama najvažnijih bendova iz tog perioda, grupa što su inspirisale najveći deo tadašnje, pa i današnje misleće muzičke scene, postajući usput deo opšte kulture i svačijeg odrastanja.

Zašto je to bitno? Ovi primeri nam na našem jeziku pokazuju kako popularna muzika može biti nešto više od zabave, nešto što opisuje kako stvarno živimo.

U sledećih 12 meseci pred nama će biti pesme koje su potpisali Laibach, Partibrejkers, Psihomodo pop, Zabranjeno pušenje, Borghesia, KUD Idijoti, Cacadou Look, Boye, Mizar, Let 3, Obojeni program i Majke.

Dragan Ambrozić