RECENZIJA: The Siids: “II” – album za koji će vam trebati tipka “repeat”
3. ožujka 2024.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: The Siids: “II” – album za koji će vam trebati tipka “repeat”

Već s “Divine Comedy”, uvodnom pjesmom njihovog novog albuma “II” riječki sastav The Siids me “kupio”. Taj zarazni groove koji me podsjetio na moje omiljene Sparkse odmah me je zaljuljao, a nastavak albuma je samo održavao taj dobar osjećaj. 

Ovaj bend koji čine Darko Terlević i Stanislav Grdaković i koji je nastao kao neki nastavak njihove suradnje u bendu Morso, svoj prvi album “Brutalist” objavio je sada već davne 2019. godine, a pandemija je usporila njihov očekivani definitivni proboj i neki veći uspjeh. Nikad nije kasno i evo skoro pet godina kasnije The Siids su ponovo tu s drugim albumom jednostavnog imena “II”.

Album je najavljen singlovima “Love Worth Saving” i “Tide”, a nedavno se pojavio i spot za “Grace Of Nights”. Obično se kaže da je drugi album bilo kojeg benda ono gdje se karijera lomi, gdje jesi ili nisi, jer za prvijenac se pripremaš “cijeli život”, a prokletstvo drugog albuma je ono što će ti odrediti i usmjeriti daljnju karijeru. Sudeći po onome što su nam The Siids ponudili na “II” oni su svoj posao odradili više nego dobro.

Njihov već prepoznatljivi synth pop/rock je na svjetskoj razini, što autorski, što produkcijski i zasigurno spada u sam vrh domaće glazbe u segmentu kojim se bave.

Uz već spomenute Sparkse u njihovoj glazbi čut ćete i utjecaje od Depeche Modea do New Ordera, pa onda malo više rock izričaja od Editorsa do njihovih sugrađana Jonathana, a i Pet Shop Boys im vjerojatno nisu strani. Sve su to bendovi koje domaća publika obožava, koji pune dvorane kad god dođu u Hrvatsku, a upravo u takvom okruženju nastaje glazba The Siidsa. I naravno uz sve te utjecaje The Siids su svoji, posebni i prepoznatljivi.

Kao i na prvijencu lirici je ponovno dana posebna pažnja i na ovom albumu, a iako je to uglavnom ljubavna lirika svakako zaslužuje posebnu pažnju. Netko je jednom rekao da album vrijedi onoliko koliko možeš skinuti singlova s njega, a s drugog albuma The Siids mogu (osim možda instrumentala) skinuti svaku stvar kao singl i spot. Rijetki su oni koji to mogu.

U otprilike pedesetak minuta koliko “II” traje uživat ćete, pogotovo ako ste u tom điru, u svakom trenutku. Zarazni ritmovi, vrlo lijepe melodije i zanimljivi tekstovi drzat će vas prikovane na ovaj album, a tipka “repeat” će vam sigurno trebati.

Album je ovo vrlo zanimljiv i za strano tržište na kojemu bi da ima pravde sigurno našao svoje mjesto, i sadržajno i produkcijski, ali iskreno to je tržište ogromno i teško je tamo, a ja bih recimo osobno volio čuti ovaj album otpjevan i na hrvatskom. Mislim da bi svakako privukao i veću pozornost nego ovako, a svakako bi digao ovaj segment glazbe na jedan viši nivo i možda privukao jedan širi dijapazon publike.

Uglavnom The Siids su napravili jedan stvarno dobar i pažnje vrijedan album, a na nama je sada da uživamo u njemu.

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5