“Oppenheimer” pobjednik Oscara – Christopheru Nolanu priznanje za impresivnu karijeru
11. ožujka 2024.
Nikola Knežević (2794 Članci)
Podijeli

“Oppenheimer” pobjednik Oscara – Christopheru Nolanu priznanje za impresivnu karijeru

Kao što je cijeli filmski svijet i očekivao, film “Oppenheimer” apsolutni je pobjednik 96. dodjele nagrada Oscar, a Christopher Nolan konačno je dobio zlatni kipić kao priznanje za cijelu njegovu impresivnu karijeru.

Iako, složit će se neki ili mnogi, “Oppenheimer” nije najbolji film u karijeri velikog Christophera Nolana, zasigurno je pomogao u tome da Akademija konačno prestane zatvarati oči na nevjerojatnu karijeru jednog od najboljih redatelja, ne samo u novom mileniju, nego i u povijesti filma. I sve to u samo 25 godina tijekom kojih je režirao 12 dugometražnih filmova (prije toga je radio na tri kratkometražna filma). Na velikoj pozornici Oscara s njim je bila i supruga Emma Thomas, producentica svih (?) njegovih filmova, a svakako je tu i veliki doprinos njegovog brata Jonathana na čijem su temelju razrađivani i rađeni scenariji brojnih filmova. Valja istaknuti i vjernog suradnika, kinematografa Hoytea van Hoytemu, koji je također za “Oppenheimera” dobio svojeg prvog Oscara. S druge strane, drugog Oscara dobio je Ludwig Göransson, skladatelj originalne glazbe za film, a koji je druga suradnja s Nolanom čime je naslijedio dugogodišnjeg suradnika Hansa Zimmera. U govoru pred mnoštvom kolega iz filmske industrije Nolan je rekao kako film kao umjetnost postoji nešto više od 100 godina i da ne znamo gdje će nas ovo nevjerojatno putovanje odvesti. “Ali to što znam da vi mislite da sam važan dio tog putovanja, meni znači najviše na svijetu”, rekao je.

“Oppenheimer” je i Cillianu Murphyju i Robertu Downu Jr.-u donio također prvog Oscara, a osim nagrada za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu, sporednu mušku ulogu, glazbu i kinematografiju, film je dobio Oscara i za najbolju montažu koja je otišla u ruke Jennifer Lame, montažerki koja svoj potpis ima na filmovima poput “Tenet”, “Manchester by the Sea”, “Plavuša”, “Festival straha” i “Priča o braku”. Film je bio nominiran i u kategorijama za najbolju sporednu žensku ulogu, za najbolji adaptirani scenarij, najbolji dizajn kostima, najbolju šminku i frizuru, najbolju scenografiju i najbolji zvuk.

Najveće iznenađenje ove godine dogodilo se u kategoriji za najbolju glumicu. Oscara je dobila Emma Stone (film “Uboga stvorenja”), što je njezina druga nagrada u mladoj karijeri, dok je najveća favoritkinja bila Lily Gladstone. Martin Scorsese i njegov film “Ubojice svjetnog mjeseca” su među najvećim gubitnicima nagrada, a tu listu ipak predvodi Bradley Cooper za svoju drugu režiju u karijeri. U pitanju je film “Maestro”.

Od drugih nagrada izdvajamo Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu (Da’Vine Joy Randolph, “The Holdovers”), za najbolji strani film (“Zona interesa”, Velika Britanija), najbolji kratki film (We Anderson, Steven Rales, “Čudesna priča o Henryju Sugaru” – što je prvi Oscar za cijenjenog Wesa), zatim Oscara za najbolji dokumentarni film koji je po prvi put otišao u Ukrajinu (Mstyslav Chernov, Michelle Mizner i Raney Aronson-Rath, “20 dana u Mariupolju”), te Oscara za najbolju originalnu pjesmu (Billie Eilish, Finneas O’Connell, “What Was I Made For?” iz filma “Barbie”).

Sve ovogodišnje dobitnike Oscara pogledajte OVDJE.

Foto: Nick Agro ©A.M.P.A.S.