Novozelandski Diocletian u Močvari priprema večer zlog metala
31. ožujka 2024.
Music Box (10948 Članci)
Podijeli

Novozelandski Diocletian u Močvari priprema večer zlog metala

Abyssal Booking i Nasty Events zajedno s klubom Močvara sa velikim ponosom i izričitom srećom predstavljaju finu večer zlog metala!

Koncerti u sklopu večeri održat će se u petak, 19. travnja, a nastupit će black/death metal bend iz Novog Zelanda, Diocletian, dok će im podršku datu zagrebački i slovenski black metalci Sitis i Snogg, te varaždinski black/thrash metalci Häxänking.

Diocletian je uzeo ime po najpoznatijem progonitelju krščana u povijesti. Bratić car Dioklecijan je za svog života objavio četiri edikta gdje ih je lišio prava, naredio da se poruši pokoja crkva, sve da se popljačka, spali, linčuje, ubije, spali, sravni sa zemljom, pokolje, porobi, živo zapali, otme, baci u jamu i muči. Mi kao nacija smo naravno ponosni na spomenik nulte kategorije u našem drugom najvećem gradu koji je upravo palača cara Dioklecijana. Nastali prije 20 godina, te famozne 2004., 1700 godina nakon što je Dioklecijan harao Sredozemljem. Iza sebe imaju 5 cjelovečernjih dugosvirajućih albuma. Zadnji, “Inexorable Nexus” im je izašao ove godine i čisto je zlo, sa naglaskom na rat kao i svaki prijašnji album, no na ovome je pjevao manijak iz Black Witcheryja, te je Caller of the Storms iz Blasphemyja sudjelovao kao gost također. Fino štivo za poslušati, melem za uši. Prethodni albumi i izdanja su također beskompromisni rat protiv svega, s naglaskom na čovječanstvo. “Prvi puta su kod nas i iznimno nam je drago da nam dolaze u goste da nas povedu u rat i pokažu kakvi se riffovi rade na Novom Zelandu”, kažu organizatori.

Sitis su s druge strane već svirali u Močvari. Nakon izlaska “Ruine”, koja je pokupila odlične kritike i imala nevjerojatno dobar prijam kako kod nas, tako i kod susjeda nam, krenuli su svirati posvuda. Prošla godina je bila iznimno dinamična i aktivna, odradili su preko 20 koncerata, mini vikend tourova, te su svirali i u BiH, Srbiji, Austriji, Sloveniji, Češkoj, prošli su cijelu Hrvatsku ali tu se ne planira stati, već se najavljuju novi koncerti. Ekipa će se uskoro povući u prostor za probe i studio da nam prenesu to novo što imaju u glavama, te se nadamo da će nam nekada ubrzo podariti novo izdanje. Odlična prilika za vidjeti ih uživo na domaćem terenu.

Susjedi i braća po paklu iz nedalekog nam Velenja, Snogg, dolaze u goste. Premda su u standardnoj postavi samo dvojica navedenih, tokom godina i ovisno o izdanju te samom konceptu se dodatno postava podebljavala s basistom, vokalom, noiseom, violinom, gitarom itd. Iza sebe imaju četiri albuma, te par EP-jeva. Zadnje izdanje Meltdown je konceptualno drugačije jer je puno remixa, a album prije, “Dan, ko je vrag vzel šalo” je jedna stvar od 20ak minuta koja nas vodi kroz bezumno ništavilo dubokih rudnika Velenja.

Häxänking je novo ime na sceni! Dolaze iz Varaždina i sviraju kombinaciju okultnog black/thrash metala. Ovih dan a objavili su svoj album prvijenac “Pogani spjevi” . Na krilima tog albuma su spremni dodatno oskvrnuti ovaj već oskvrnuti svijet. Neka zaore pogani spjev!

Ulaznica će biti 20€ u pretprodaji te 25€ na dan koncerta. Kao i uvijek, ulaz za mlađe od 18 godina na sve evente u ovoj organizaciji je besplatan