Umrla Vera Svoboda, legendarna pjevačica tamburaške, zabavne i starogradske glazbe
1. travnja 2024.
Nikola Knežević (2794 Članci)
Podijeli

Umrla Vera Svoboda, legendarna pjevačica tamburaške, zabavne i starogradske glazbe

U 88. godini života preminula je Vera Svoboda, legendarna pjevalica koja se proslavila u tamburaškoj, narodnoj i zabavnoj glazbi, kao i izvodivši starogradske pjesme cijeli svoj život.

Rođena je u Osijeku, a s vremenom je postala jedna od najpopularnijih pjevalica u Jugoslaviji, pogotovo u njezinim najpoladnijim sedamdesetim godinama. Od 1975. godine imala je status umjetnika. Pjevala je diljem Jugoslavije, Europe, ali i svijeta, od Australije do Amerike. Bila je jedna od onih glazbenica koja je snimala domoljubne hrvatske pjesme još prije rata, pa se tako njezin glas mogao čuti i na prvim crtama ratišta, pogotovo u Slavoniji. Pjevala je i zatvorenicima Hrvatskog proljeća u zatvoru u Staroj Gradiški.

Za Jugoton, kasnije Croatia Records, kojemu je bila vjerna, objavila je više od 15 albuma, uključujući i brojne domoljubne i starogradske pjesme. Više od 300 pjesama snimila je i za potrebe HRT-a.

Poznata je i po svojem humanitarnom radu te velikom broju humanitarnih koncerata. Bila je udana za muzokologa i glazbenog urednika Julija Njikoša koji je preminuo još 2010. godine. Zbog njega se preselila u Zagreb, no bit će pokopana ipak u svojem rodnom Osijeku.

Godine 2022. dobila je Porin za životno djelo.

Comments

No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write comment