STIŽE NOVI ALBUM: London Grammar objavili novi singl i spot na kojem je radila srpska producentska kuća
5. travnja 2024.
Nikola Knežević (2825 Članci)
Podijeli

STIŽE NOVI ALBUM: London Grammar objavili novi singl i spot na kojem je radila srpska producentska kuća

Engleski indie pop bend London Grammar otkrio je sve detalje nasljednika albuma “Californian Soil” iz 2021. godine. Novi album zvat će se “The Greatest Love”, a najavljuje ga upravo objavljeni singl i spot “House”.

Pjesma “House” donosi kombinaciju drum and bass ritma i njihove prepoznatljive indie pop atmosfere kojom vlada prekrasan glas pjevačice Hannah Reid. “House” utjelovljuje osnaživanje, odražavajući Hannahin osobni razvoj i naglasak benda na užitku u stvaranju glazbe. Uz nju na pjesmi su radila i preostala dva člana benda, Daniel Rothman i Dominic Major. Glavna okosnica teksta pjesme je stih koji daje snažnu poruku – “this is my place, my house, my rules”. Uz pjesmu je objavljen i videospot pod redateljstkom palicom ekipe pod nazivom WAXXWORK, dok je spot snimao i producirao SHISHMISH FILMS, producentska kuća iz Beograda. Čak je i casting rađen u Srbiji pa je tako većina glumaca u spotu domaća.

Jedanaest godina nakon dvostruke platinaste naklade prvijenca London Grammara “If You Wait”, bend će objaviti četvrti album, “The Greatest Love” koji je već u pretprodaji, a službeno stiže 13. rujna i to u više formata. Nakon što su prodali 3 milijuna albuma diljem svijeta, s dvije ploče broj 1 po prodaji, brojnim nominacijama za nagradu BRIT, Hannah Reid, Dan Rothman i Dot Major uživali su u rijetkoj dugovječnosti i uspjehu troje glazbenika koji su se upoznali kao tinejdžeri na sveučilištu.

“Doći do ove točke je uspjeh u mom životu s kojim se najviše ponosim”, kaže frontwomen i tekstopistkinja Hannah. S ovim trijumfalnim početkom svog drugog desetljeća u industriji, udvostručili su svoje glazbene instinkte i pronašli novo buntovno samopouzdanje. “Posljednjih nekoliko godina promijenili su naše prioritete i procese kao umjetnika”, kaže Hannah. “To je veliki dio naše priče.” Kao mladi bend koji želi pronaći svoju publiku, nisu se suzdržavali u promoviranju albuma “If You Wait” iz 2013. koji je promijenio igru i nasljednika “Truth Is a Beautiful Thing” iz 2017. koji je bio na prvom mjestu. Hannah, koja je nedavno rodila svoje prvo dijete i živi s kroničnom fibromijalgijom, govori o preusmjeravanju London Grammarovog fokusa s neumoljivih turneja na njegovanje kreativnog procesa. Tijekom karantene, neizvjesnost oko turneja donijela je introspekciju, što ih je navelo da cijene umjetnost i pisanje pjesama kao svoju temeljnu potragu. Ovo je razdoblje također omogućilo bendu da se suoči i raspravi o Hannahinim susretima s mizoginijom u industriji, njegujući okruženje ‘bend terapije’ i pomažući im da se nose s pritiscima i očekivanjima svoje karijere. “Californian Soil” objavljen je 2021. i postao je još jedan album broj jedan; nakon što su ograničenja popustila, bend je odradio svoju najveću britansku turneju do danas, uključujući dva nastupa u Alexandra Palaceu za koje su prodali 35.000 ulaznica u jednom danu. Nastavili su svirati pred više od 700.000 obožavatelja na Coldplayevoj turneji po stadionima 2022.

Sada se vraćaju sa svojim četvrtim albumom, “The Greatest Love”, koji označava razdoblje kreativnog oslobođenja, spajajući njihove emotivne tekstove i eterične vokale sa slavljeničkim duhom. Njihov zvuk nastavlja prkositi žanrovima, miješajući elektroniku s popom, što je posebno vidljivo u dirljivoj pjesmi “Fakest Bitch”, prikazujući sirove tekstove i Hannahinu vokalnu snagu. Ovaj album odražava njihovo razvijeno samopouzdanje, puno manje pod utjecajem vanjske prosudbe i obogaćeno njihovim solo pothvatima. Sva tri člana benda imaju samostalne projekte, koji su poboljšali glazbu koju stvaraju zajedno: Hannah slika i piše pjesme; Dot je DJ koji pušta elektroničku glazbu; a Dan producira nekoliko drugih umjetnika.

“Mislim da su nam ti načini samoizražavanja pomogli da postanemo eksperimentalniji”, kaže Hannah. London Grammar osvojio je ogromnu bazu obožavatelja. Njihova je glazba preslušana više od milijardu puta – ali nikada nisu željeli postati slavni. Hannah kaže: “Ovaj album je vjerojatno posljednji put da se pojavljujemo u našim glazbenim spotovima.” Oduševljena je ravnotežom koju su pronašli kao bend. “Volim činjenicu da mogu hodati ulicom i nitko ne zna tko sam – a ipak možemo ispuniti ogromne prostore ljudima koji vole našu glazbu. Radili smo jako, jako naporno, i isplatilo se.” Budućnost izgleda svijetla. “Želim da nastavimo zajedno stvarati glazbu dok ne ostarimo, zgužvamo se i postanemo potpuno nebitni”, šali se. “Sve dok nam je umjetnost prioritet, nema razloga zašto ne bismo mogli nastaviti desetljećima.”

Album “The Greatest Love” dolazi u više formata, digitalno, na CD-u, kaseti i vinilu (picture discu i na običnom crnom), a sve je rađeno kao što je to i prije bio slučaj od 100% recikliranih materijala i održive alternative.

Foto: Alex Waespi