Metal Manija u Močvari: Diocletian, SitiS, Snøgg, Häxänking
16. travnja 2024.
Music Box (11028 Članci)
Podijeli

Metal Manija u Močvari: Diocletian, SitiS, Snøgg, Häxänking

Abyssal Booking i Nasty Events  s velikim ponosom i izričitom srećom predstavljaju finu večer zlog metala!

U Zagreb ovog četvrtka, 19. travnja dolaze Novozelanđani Diocletian, slovenski Snøgg i varaždinski Häxänking, dok će domaće, zagrebačke boje predstavljati SitiS. Diocletian je bend koji je uzeo ime po najpoznatijem progonitelju kršćana u povijesti! Bratić car Dioklecijan je za svog života objavio četiri edikta gdje ih je lišio prava, naredio da se poruši pokoja crkva, sve da se popljačka, spali, linčuje, ubije, spali, sravni sa zemljom, pokolje, porobi, živo zapali, otme, baci u jamu i muči. Mi kao nacija smo naravno ponosni na spomenik nulte kategorije u našem drugom najvećem gradu koji je upravo palača cara Dioklecijana.

Nastali prije 20. godina, te famozne 2004., 1700 godina nakon što je Dioklecijan harao Sredozemljem. Iza sebe imaju 5 cjelovečernjih dugosvirajućih albuma. Zadnji, Inexorable Nexus im je izašao ove godine i čisto je zlo, s naglaskom na rat kao i svaki prijašnji album, no na ovome je pjevao manijak iz Black Witcheryja, te je Caller of the Storms iz Blasphemyja sudjelovao kao gost također. Fino štivo za poslušati, melem za uši. Prethodni albumi i izdanja su također beskompromisni rat protiv svega, s naglaskom na čovječanstvo. Prvi put su u Hrvatskoj.

SitiS se vraćaju u Močvari. Nakon izlaska Ruine, koja je pokupila odlične kritike i imala nevjerojatno dobar prijam kako i kod nas, tako i kod susjeda nam krenuli su svirati posvuda. Prošla godina je bila iznimno dinamična i aktivna, odradili su preko 20 koncerata, mini vikend tourova, te su svirali i u BiH, Srbiji, Austriji, Sloveniji, Češkoj, prošli su cijelu Hrvatsku te se tu ne planira stati, već se najavljuju novi koncerti. Ekipa će se uskoro povući u prostor za probe i studio da nam prenesu to novo što imaju u glavama, te se nadamo da će nam nekada ubrzo podariti novo izdanje. Odlična prilika za vidjeti ih uživo na domaćem terenu.

Susjedi i braća po paklu iz nedalekog nam Velenja, Snøgg, dolaze također u goste. Premda su u standardnoj postavi samo dvojica navedenih, tijekom godina i ovisno o izdanju te samom konceptu se dodatno postava podebljavala s basistom, vokalom, noiseom, violinom, gitarom itd. Iza sebe imaju četiri albuma, te par EP-jeva. Zadnje izdanje Meltdown je konceptualno drugačije jer je puno remixa, a album prije, “Dan, ko je vrag vzel šalo” je jedna stvar od 20ak minuta koja nas vodi kroz bezumno ništavilo dubokih rudnika Velenja.

Häxänking je novo ime na sceni! Dolaze iz Varaždina i sviraju kombinaciju okultnog black/thrash metala. Prije nepunih tjedan dana objavili su svoj album prvijenac “Pogani spjevi” koji im je prvo izdanje uopće. Na krilima tog albuma su spremni dodatno oskvrnuti ovaj već oskvrnuti svijet.

Ulaznice u pretprodaji potražite u Dirty Old Shopu, Tratinska 34. Cijena je 20 eura. Upad na dan događanja na blagajni kluba po cijeni od 25 €. Upad je besplatan za mlađe od 18 godina.

Koncert organiziraju Abyssal Booking & Nasty Events.