David Gilmour najavio turneju nakon višegodišnje stanke, ali i objavljivanje novih pjesama
30. travnja 2024.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

David Gilmour najavio turneju nakon višegodišnje stanke, ali i objavljivanje novih pjesama

David Gilmour je povodom izlaska novog studijskog albuma “Luck and Strange” dao ekskluzivan intervju za Uncut magazin gdje je otkrio da već radi na turneji koja će pratiti izlazak albuma.

“Za nadolazeću turneju, probe moraju ići po rasporedu i mora se sastaviti setlista”, kaže David za Uncut i dodaje kako je u sve uključio sustav zvjezdica. “Tri zvjezdice označavaju sigurno uključivanje pjesme u set listu, dok su dvije ‘vjerojatne’, a jedna označava mogućnost ulaska. Novi album predstavlja čisti niz trostrukih zvjezdica, ali to je otprilike ono što imam”, rekao je.

U intervjuu je još govorio kako nema neku pretjeranu želju izvoditi pjesme iz faze Floyda sedamdesetih godina, vjerojatno zato što mu je odbojno pjevati pjesme za koje je tekstove pisao Roger Waters, ali je spomenuo šezdesete i kako su reakcije publike bile dobre na “Astronomy Domine” s prvog albuma. Isto tako dotaknuo se i pjesama s “A Momentary Lapse of Reason” i “The Divison Bell” gdje je posebno naglasio pjesmu “High Hopes” koja je, kaže, najbolja pjesma koju su ikada napravili.

David svakako ima iskustva s velikim produkcijama, poput one za “The Wall” turneju koja je imala velike gubitke upravo zbog svoje masovnosti. “The Division Bell” turneja ili “Pulse” turneja imala je također masovne pozornice, veliku produkciju, ali je sa zadnjom turnejom David ipak malo smanjio intenzitet svega, za razliku od njegovog bivšeg kolege Rogera Watersa koji i dalje ima iznimno veliku produkciju.

Na pitanje o mogućoj turneji Gilmour je rekao kako ga najviše raduje trenutak dok je na pozornici, ali da zapravo u smislu svega ostaloga ne zna zašto uopće radi turneju.

“Promijenio sam bend za razliku od prošli put iz više razloga, jedan je bio jer je zvučao previše robotski i neki ljudi bi bolje zvučali da su u Pink Floyd tribute bendu. Onda sam mislio da dovedem ljude koji su istinski kreativni i dati im više prostora. To je plan. Stoga, imat ćemo neku mlađu ekipu uz Guya i Webb Sisters koje su pjevale s Leonardom Cohenom na njegovim zadnjim turnejama”, zaključio je.

Ono što je najzanimljivije, David je izgleda u velikom kreativnom naletu pa je u intervjuu za Uncut magazin rekao kako je plan nakon turneje ponovno raditi na novom materijalu, jer imaju dosta snimljenih komadića ili napola snimljenih pjesama koje mogu biti početna točka. “Namjera je da objavimo još nešto što je prije moguće”, kaže.

Inače, ovih dana društvenim mrežama kruže razne teorije oko izlaska novog albuma, poput imaginarne osobe koja se nalazi na naslovnici okrenuta leđima. Upravo je tajnovitost nešto što je oduvijek pratilo Pink Floyde tijekom njihove karijere. Ali jedna stvar nije tajna, a to je datum izlaska albuma. Bit će to 6. rujna. Na dan kad je rođen Roger Waters. Namjerno? To samo David zna.

Foto: Polly Sampson