FOTOGALERIJA: Kries u Dubrovniku – “Zumba, zumba” ponovno je odjeknula Lazaretima
1. svibnja 2024.
Music Box (11015 Članci)
Podijeli

FOTOGALERIJA: Kries u Dubrovniku – “Zumba, zumba” ponovno je odjeknula Lazaretima

Kries je održao koncert na otvorenom u lađi Art radionice Lazareti, u utorak, 30. travnja u sklopu programa UŽIVO!

Koncert je trajao više od 90 minuta u kojima je bend izvodio pjesme s njihova tri albuma. Svoj su nastup zaključili s bisom na kojem su svirali skladbe „Zora“ i „Zumba“.

Kries nadahnuće pronalazi u tradicionalnim pjesama i slavenskoj mitologiji. Izvrstan su primjer uspješne simbioze folklora i moderne glazbe. Vođen arhaičnim hrvatskim napjevima u izvedbi energičnog frontmena Mojmira Novakovića, bend svojim instrumentima gradi vezu između prošlosti uz gajde, diple, lijericu ili udaraljke, kao i sadašnjosti uz gitaru, bas gitaru i bubnjeve.

Bend čine Mojmir Novaković koji je vokal, Ivo Letunić prateći vokal i lijeričar, Andor Végh svira gajde, diple, frulu, dvojnice, kaval, Krešimir Oreški udaraljke, Erol Zejnilović električnu gitaru, Konrad Lovrenčić je na basu, a Ivan Levačić na bubnjevima.

Kries je osnovan 2003., a sljedeće godine objavljuju prvi album “Ivo i Mara“. Njihov drugi album “Kocijani” objavljen je 2008. pod producentskom palicom Martina Swana (Mouth Music). Posljednji album “Selo Na Okuke / Village tracks“ objavljen je 2017. u izdanju Riverboat Records, a dobio je sjajne kritike u fRoots, Songlines i drugim vodećim svjetskim glazbenim medijima, te je dva mjeseca bio na vrhu World Music Charts Europe.

Bend je svirao na brojnim svjetskim festivalima poput mađarskog Szigeta, Roots&Blues festivala u Kanadi, Rainforest Music Festivala u Borneu, malezijskog Penang World Music Festival, Celtic Connections u Škotskoj ili češkog Colors of Ostrava.

Komentirajući nastupe The Guardian piše kako je Kries bend koji treba pogledati, škotski Sunday Herald hvali sirovi koncert koji uparuje rock bazu i iskonsku silu, a fRoots ga naziva predvodnikom hrvatske glazbe na svjetskim pozornicama.

Nakon koncerta u Dubrovniku, Kries ćemo gledati i u klubu Boogaloo u Zagrebu u petak 10. svibnja.