Policija s dugim cijevima upala u AKC Attack: “Zašto smo ovim upadom označeni kao najokorjeliji kriminalci?”
22. svibnja 2024.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Policija s dugim cijevima upala u AKC Attack: “Zašto smo ovim upadom označeni kao najokorjeliji kriminalci?”

Nemili događaj odvio se u subotu, 18. svibnja 2024. godine oko 23 sata kada je u prostor Medike, koji koriste udruge Autonomni kulturni centar Attack te Savez udruga i građana/ki Pierottijeva 11, nasilno ušla interventna policije s dugim cijevima zajedno s pripadnicima kriminalističke policijem, djelatnicima turističke inspekcije, inspekcije zaštite na radu, sanitarne inspekcije te inspekcije za nadzor zapošljavanja.

Tom prilikom oglasili su se predstavnici AKC Attack, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

U prostorima unutar kompleksa koje koristi AKC Attack te večeri održavala se izvedba predstave zagrebačkog dramaturga Mihovila Rismonda “Noć za nas” i koncert nezavisnih bendova s punk scene, od kojih su u jednom bendu, “Pinke Panke”, maloljetni članovi i članice. Na upite pojedinih članova/ica organizacije inspektorima da se identificiraju, oni odbijaju i na upit odgovaraju indirektnom prijetnjom. Interventna policija, oboružana i dugim cijevima, ulazi i u dijelove kompleksa u kojima se nalaze umjetnički ateljei i AKC–ov “Filmski studio”, u kojem je u međuvremenu završena gore spomenuta izvedba, a gdje susreću izvođače/ice te im, također uz nepotrebno zastrašivanje, pregledavaju kofer sa stvarima. Nejasno nam je što je policija s tolikim naoružanjem pokušala postići ovim ulaskom u prostore koje koriste umjetnici/e, kulturni radnici/e i gosti raznolikih programa koje naša organizacija provodi te prekidanjem programa koji su se u tom trenutku odvijali, a koji su okupili oko 80 sudionika. Pitamo se zašto smo ovim upadom označeni kao najokorjeliji kriminalci i jesmo li uopće sigurni u prostoru udruge planirati i održavati kulturne programe koji su nam i djelatnost, koji između ostalog uključuju i međunarodni festival teatra FAKI koji bi se trebao održati sljedeći tjedan, a na kojem gostuje znatan broj izvedbenih umjetnika i umjetnica iz inozemstva. Smijemo li se usuditi i održati radionice za djecu ovaj vikend ili će nam “organi reda i mira”, koji bi trebali jamčiti određena prava građana i sigurnost, upasti s naoružanjem, pretraživati djecu na radionicama i upravo narušiti tu sigurnost za koju su zaduženi.

Napominjemo da su inspektori i policija, nakon predstave koju su priredili, naišli jedino na nepravilnosti o kojima godinama upozoravamo vlasnika prostora (Grad Zagreb) koji koristimo te koje ne možemo samostalno otkloniti, a koje se odnose na minimalne tehničke uvjete. Pritom je zaplijenjena i imovina našeg društvenog poduzeća – legalno nabavljena i proknjižena zaliha pića za koju plaćamo porez državi, kao i utržak koji je fiskaliziran i evidentiran u poreznoj upravi. Napominjemo da država kroz plaćanje PDV-a od strane našeg društvenog poduzeća uprihodi prosječno 2.000,00 eura mjesečno. Ovim putem, osim što pitamo državu zbog čega je organizirala ovaj iznimno neugodan igrokaz s nepotrebnom uporabom sile, upućujemo i apel Gradu Zagrebu da što hitnije krene u rješavanje statusa naše organizacije i niza umjetnika/ca koji koriste prostor Medike. Kulturne politike Grada Zagreba ne odnose se samo na poboljšavanje financiranja programa i planiranje izgradnje niza institucija u kulturi, što, naravno, pozdravljamo i podržavamo. Kulturne politike Zagreba moraju biti usmjerene i u poboljšavanje uvjeta rada unutar postojeće infrastrukture koju nezavisna kultura koristi, a čiji je Grad Zagreb vlasnik, kao i rješavanje statusa naše i drugih organizacija koje godinama uspješno provode mnoge programe unutar te iste infrastrukture. Da bi ubuduće izbjegli prijetnje oružjem od strane državnih službenika/ca, u konačnici zbog nepostojanja minimalnih tehničkih uvjeta, nužno je da se Grad Zagreb uključi u rješavanje ovog problema.

Autonomni kulturni centar Attack djeluje još od 1997. godine, provodi brojne programe i projekte u kulturi, od glazbenih, edukativnih, vizualnih i audiovizualnih, do izvedbenih, interdisciplinarnih te programa integracije. Naši programi namijenjeni su svima, najviše mladima, no i djeci, umirovljenicima/cama te užoj i široj lokalnoj zajednici. Provodimo programe važne za decentralizaciju kulture, ali i programe na međunarodnoj razini. Svi oni financirani su od strane Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Europske Unije (trenutno kroz programe Kreativne Europe, prije kroz Strukturne fondove kao što je Europski socijalni fond). Ostvarujemo mnoga partnerstva kako na lokalnoj i nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Istovremeno kroz samofinanciranje zapošljavamo i četiri osobe na ugovor o radu i niz honorarnih suradnika/ca, obrtnika/ca i drugih radnika/ca u kulturnom sektoru.

Nadamo se da je ovaj događaj koji se odvio u subotu bio samo izoliran slučaj nepotrebne primjene sile i zastrašivanja kako korisnika naših programa, tako i umjetnika/ca koji nastupaju u našoj organizaciji i naših djelatnika/ca od strane organa vlasti, a ne nešto što nas čeka u “novom normalnom”.

Foto: B. Vukosav