Beogradski indie rockeri KOIKOI nastavljaju karijeru “Putem mimoza”
28. svibnja 2024.
Music Box (11092 Članci)
Podijeli

Beogradski indie rockeri KOIKOI nastavljaju karijeru “Putem mimoza”

Beogradski indie rock sastav KOIKOI objavio je videospot za singl „Putem mimoza“, koji je predstavljen na kompilaciji „Hali Gali #2“ početkom ove godine.

Pjesma „Putem mimoza“ inspirirana legendom o mimozi, ističe motiv vječne ljubavi, dok spot, snimljen u formi kratkog igranog filma, prikazuje dirljivu priču o zabranjenoj ljubavi smještenu u vrijeme poklada, a njegova čarobna atmosfera oživljava duh drevnih mitova.

Spot nosi potpis režisera Raška Miljkovića i predstavlja drugi zajednički projekt benda KOIKOI i ovog talentiranog mladog umjetnika. Glavne uloge igraju frontman benda Marko Grabež i glumac Strahinja Blažić. Direktor fotografije je Nemanja Veselinović SAS, dok su scenaristi Boris Grgurović i Raško Miljković. Producentsku ekipu čine Jelena Radenković i Miljana Milojković.

Režiser, Raško Miljković, poznat široj javnosti po svom nagrađivanom filmu „Zlogonje“, izrazio je oduševljenje novom suradnjom s bendom KOIKOI. Miljković je istakao kako je snimanje spota za pjesmu „Misisipi“ bilo divno iskustvo, ali da nije očekivao ponovno upuštanje u projekt poput spota za alternativan rock bend. „Za sve je kriv bend koji i dalje stvara dobru glabu, koja jednostavno vapi za dobrim spotom. Ovog puta smo uspjeli napraviti jednu vrlo posebnu sinergiju izmedju spota i pjesme. Imam dojam da su oni sad u nekoj vrlo čudnoj simbiozi gdje se na određen način nadopunjuju. Spot postaje bolji zbog pjesme, ali i pjesma na neki način postaje bolja zbog spota. Sve je utkano u taj mit o Mimozama. Mislim da smo uspjeli da taj mit postavimo u malo drugačiji kontekst, a da ipak u duhu spota zadržimo poruku same priče. Moram se i iskreno zahvaliti prvo mojoj dragoj filmskoj ekipi, bez čijeg talenta i entuzijazma nikad ne bismo uspjeli napraviti spot. Zatim, izuzetno talentiranim glumcima koji su uspjeli napraviti jedan vrlo uvjerljiv i iskren odnos, nešto veoma nježno i uvjerljivo. I na kraju i samom bendu što i dalje stvaraju izvrsnu glazbu, a imaju dovoljno povjerenja da je povjere i puste nas da snimamo spotove u koje vjerujemo“.

Marko Grabež, frontmen sastava KOIKOI, opisuje pjesmu „Putem mimoza“ kao odu ljubavi, naglašavajući da je ovaj put simbol svih potisnutih ljubavi koje su iznikle iz bola i mirišu u spokoj – nježan, bolan, opojan, trnovit, jednosmjeran i zabranjen. On dodaje da je ideja za spot proizašla iz pitanja što zapravo znači zabranjena ljubav u današnjem lokalnom kontekstu, obzirom na brojne izazove i prepreke koje nosi.

„Legenda o mimozi, koja me je inspirirala da napišem tekst, govori o zabranjenoj ljubavi između ribara i djevojke iz aristokratske porodice. Iako su klasne razlike nažalost i danas jedna od najdominantnijih društvenih odrednica, ipak se mnogo rijeđe susrećemo s primjerima obitelji koje staju na put odabira partnera svog djeteta i biraju umjesto njih partnera iz interesnih ili drugih razloga. To je jedan od razloga što smo u kontekstu zabranjene ljubavi danas, ipak temu ljubavi u queer zajednici prepoznali kao snažniju“ zaključuje Grabež.

KOIKOI opisuju suradnje s talentiranim Raškom Miljkovićem i njegovim timom kao stvaranje „malog filmskog čuda“. Raduju se budućim zajedničkim poduhvatima, jer vjeruju da su u video spotu „Putem mimoza“ zajedno ispričali priču koja će nježno dotaći srca mnogih, noseći sa sobom važnu i inspirativnu poruku.

Bend KOIKOI trenutno radi na svom drugom studijskom albumu, čije je izdanje planirano za jesen.

„Hali Gali #2“ kompilacija predstavlja presjek alternativne beogradske scene i obuhvaća deset bendova s deset novih pesama. Osim sastava KOIKOI, na kompilaciji su i Šajzerbiterlemon, Sitzpinker, proto tip, Vizelj, Gazorpazorp, sv. Pseta, Daze, Cactus Fields i Ubili su Batlera. Kompilacija je nastala u produkciji HG, Kišobrana i Pop Depresije, a dostupna je na digitalnim platformama, Bandcamp-u i YouTube-u. Tijekom ljeta bit će objavljena i na ploči.

KOIKOI 12. srpnja nastupaju u ovogodišnjem Ljetu u MSU, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.