Porto Morto uoči nastupa na Ljetu u MSU: “Veselimo se nastupu jer je Zagreb naš matični grad pa to uvijek čini situaciju posebnom”
13. lipnja 2024.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Porto Morto uoči nastupa na Ljetu u MSU: “Veselimo se nastupu jer je Zagreb naš matični grad pa to uvijek čini situaciju posebnom”

Porto Morto je jedan od onih bendova s kojima nikada ne možete biti nezadovoljni, ako ih odlučite pogledati uživo. Konkretni, jedinstveni, zabavni, teatralni i nadasve talentirani. Manifestacija Ljeto u MSU prava je prilika da još jednom zasjaju na domaćem terenu. Koncert je na rasporedu u subotu 15. lipnja od 21 sat. 

Uoči zagrebačkog nastupa razgovarali smo s Hrvojem Klemenčićem, klavijaturistom i vokalom grupe Porto Morto.

Već jedno izvjesno vrijeme vas nema s novom glazbom, što znači da nešto opako kuhate. Ono što je dobra vijest, neke nove pjesme imat ćemo mogućnost premijerno čuti na Ljetu u MSU. Na konferenciji ovog festivala rečeno je kako ćemo premijerno čuti i novi zvuk Porta Morta. Kakav je to zvuk? Kako ga opisati?

“Tako je, kuhamo cijelu ovu dvogodinu nešto novo, sastojci su u smjesi, smjesa je u pećnici, pećnica je uzavrela. Finalni rezultati su nedaleko, ali sada ih još začinjavamo malo jer volimo da je korica onako, hrskava. Novi zvuk je zapravo nova era benda, novi mi, najviše novih pjesama do sada, a Porto više ne čeka; izašao je iz reda tako da Porto više nije u redu. Kako ljudi tako i zvuk benda kao posljedica.”

Imali ste i zanimljivi Studio Šećer Session gdje ste nekim svojim i tuđim pjesmama dali neki novi zvuk, a ostvarili ste i super suradnje. Kakvo je to bilo iskustvo za vas, što vam je bilo najdraže oko svega i ima li nekih anegdota sa snimanja?

“Studio šećer sessioni su jedna lijepa ideja jedne opuštene i usputne platformice koju koristimo kao poligon za upoznavanje i razmjenu iskustava s nekim od naših idola, uzora i prijatelja. Izazovno nam je ‘prevađati’ naizgled nespojive žanrove u jednu Porto kašu. Shin i Galaš su blagoslovili naš studio Šećer, kažu: ‘U Gračanima je sve čisto, nema dušmana!’ – to je inicijacija kojoj smo se nadali, dok su Goca R.i.P. i Klema otkrili narodni lijek za koronu.”

Album “Portopop” donio vam je i nominacije za nagradu Porin, ali i s njim ste pridobili još više publike. Netko vas naziva predvodnicima novog novog vala, a netko jedinstvenim predstavnikom zagrebačke scene. Imponira li vam to ili se ne obazirete na takve izjave?

“Svaki put kad vidite negdje napisano riječice Porto i Morto, nama je drago. Kako god nas zvali ili nas ne zvali. Mi ćemo sami doći, a publiciteta nikad dosta u moru informacijskog šuma.”

Kakav vam je raspored ovog ljeta s koncertima? Gdje vas publika sve može gledati i slušati?

“Sve informacije najavljujemo i komuniciramo u real timeu preko naših društvenih mreža pa samo treba pogledati na vrijeme i možete nas uloviti po cijeloj obali i regiji. Od Pule preko Rocklivea i Dubrovnika do Beograda na jesen. Bit će dovoljno za sve, nema panike.”

Nastupate prvo na Ljetu u MSU. Posjećujete li inače ovu manifestaciju i što vam je najbolje oko nje?

“Ljeto u MSU nam je vrlo drag događaj jer se održava već više godina i drži razinu kako produkcije i organizacije, tako i do razine izvođača koje zovu. Jako se veselimo suboti jer je ipak Zagreb naš matični grad pa to uvijek čini situaciju posebnom.”

Poznati ste po tome da radite jedinstvene spotove, odnosno vizualne priče nekih vaših pjesama. Sami smišljate sve te priče?

“Sami smo se naučili instrumentima, sami smo se naučili komornom muziciranju, sami smišljamo ugrubo ideje scenarija koje onda Roko (Portovo oko) dalje realizira s našim prijateljima koji nam uvijek uvelike i bez zadrške pomažu.”

Kolektiv bendova i izvođača koji su pod zajedničkim nazivnikom Jeboton doslovno su zarazili hrvatsku scenu, pozitivno naravno. Što trenutno preporučujete, a da je dio Jeboton kolektiva? Što je the next best thing?

“Ki Klop je ovo ljeto hit, a radijske stanice poput Antene Zagreb napokon imaju priliku da ih i mi počnemo slušati. Milutin i Tandara su obavezna lektira, a naravno pripremaju se i neki najmlađi izdanci jebotona sa svojim albumam prvijencima. Naravno, uz Porto koji još ove godine izlazi sa novim izdajama, no za početak – vidimo se najprije svi na Ljeto u MSU 15.6.!”

Kao što smo rekli, koncert Porta Morta bit će održan u subotu, 15. lipnja s početkom u 21 sat kod tobogana. Ulaznice možete kupiti u pretprodaji za 19 eura, a na dan koncerta za 23 eura. Dostupne su u sustavu Eventim.hr i na recepciji MSU-a.

Foto: Nikola Knežević