IZVJEŠĆE/FOTO: Nemeček svojim nastupom u Slavonskom Brodu užario ionako već vruću večer
22. lipnja 2024.
Boris Abramović (293 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Nemeček svojim nastupom u Slavonskom Brodu užario ionako već vruću večer

“Psihodelični noise na praslavenski način”, bila je najava nastupa Nemečeka u slavonskobrodskoj Kući tambure, a u drugoj najavi govorilo se o tome da ako želite doživjeti tamburu na jedan sasvim drugačiji način od uobičajenog dođete i pogledate Nemečeka u Kuću tambure. I upravo je to onaj sažetak onoga što smo dobili na vrući petak u Kući tambure. 

Izuzetno vrući dan u Slavonskom Brodu donio je na Svjetski dan glazbe sijaset glazbenih događaja na nekoliko lokacija, ali u Kući tambure nudila se jedna posebna glazbena poslastica. Nemeček je bend koji spaja tradiciju sa novim glazbenim tokovima, koji spaja tamburu sa elektronikom i koji na kraju krajeva spaja ono što smo možda mislili da je nespojivo, ili nitko to do danas nije spajao. Slavonski Brod ima ogromnu tradiciju tamburaške glazbe, nije ni čudo što možda jedini u svijetu ima i Muzej i Kuću tambure, a Brođanin Vedran Živković, osnivač Nemečeka zadao si je misiju spajanja tambure i što bi rekli moderne rock glazbe. Sve ono što je glazbeno pokupio od djetinjstva do zrelog doba uobličio je u nešto sasvim posebno i stvorio je jednu neobičnu simbiozu tradicije i modernog, koja u svakom slučaju predstavlja nešto novo i posebno na našoj sceni.

Možda je brodska Kuća tambure najčudnije mjestu na kojemu je Nemeček do sad nastupio, a skupili su stvarno impresivan broj nastupa širem regije i Europe, a možda je i to najlogičnije mjesto gdje će uopće nastupiti jer Kuća tambure čuva stoljetne tradicije glazbenog njegovanja ovog bisera od instrumenta.

U petak, 21. lipnja, u kako rekoh izuzetno vrućoj i sparnoj večeri Vedran Živković, Leo Beslać i Borna Maksan dodatno su sve užarili svojim izuzetno atraktivnim koncertom. Znoj se cijedio sa svih prisutnih, temperatura i vlaga su bile na maksimumu, pucale su žice, distorzije je bilo na sve strane, ali svi su u publici bili oduševljeni onim što su čuli i vidjeli. Izuzetno efektni početak “Daj Bog” s prvijenca Prokletije I” dao je do znanja svima da ćemo prisustvovati jednoj glazbenoj poslastici, a nakon nje nastavio se presjek rada s oba albuma “Prokletije I i II”.

Na kraju više nego zaslužen aplauz dobili su izvođači za svoj premijerni nastup u Kući tambure, a u vruću noć otišli su svi više nego zadovoljni i znojni.

Kuća tambure pokazala se kao izvrstan domaćin koji je znao prepoznati i dovesti neke nove trendove u tamburi koji nisu generalno tradicija kakvu ova kuća njeguje, ali su to trendovi koji se u svakom slučaju oslanjaju na tradiciju i u svakom slučaju su nešto prema čemu tradicija tambure može ići u budućnosti. I kako smo u samoj najavi rekli, u petak smo svjedočili psihodeličnom noiseu na praslavenski način i stvarno smo svi doživjeli  tamburu na jedan sasvim drugačiji način od uobičajenog.

Posebna večer na Svjetski dan glazbe.

Foto: Vladimir Jevicki/Glaerija umjetnina Slavonski Brod