Ponta Lopud Jazz Festival vraća se na otok: Zadnji vikend u kolovozu Lopud postaje središte svjetske jazz scene
23. srpnja 2024.
Music Box (11148 Članci)
Podijeli

Ponta Lopud Jazz Festival vraća se na otok: Zadnji vikend u kolovozu Lopud postaje središte svjetske jazz scene

Kreativna platforma Ponta Lopud ovogodišnji umjetnički program nastavlja jazz festivalom koji će se održati od 29. do 31. kolovoza.

Za nešto više od mjesec dana otok Lopud ponovno će postati epicentar jazz glazbe zahvaljujući Ponta Lopud Jazz festivalu. U ovom jedinstvenom okruženju mira i prirodne ljepote, jazz profesionalci imat će priliku sudjelovati u raspravama o glazbenoj industriji s nekima od najpoznatijih jazz glazbenika iz cijelog svijeta.  Ovogodišnje, drugo izdanje festivala, održat će se u jedinstvenom ambijentu vrta hotela Grand od 29. do 31. kolovoza.

Festivalski program na Lopudu obogaćen je prisustvom vrhunskih jazz umjetnika, uključujući jazz mastera Kennya Wernera, pijanista nominiranog za Grammy, koji je ujedno i direktor instituta Effortless Mastery na Berklee College of Music. Također, posjetitelji će moći uživati u nastupima Linde May Han Oh, basistice i dobitnice Grammyja koja vodi dinamičnu grupu glazbenika The Glass Hours, kao i u vokalu Nicole Zuraitis, pjevačice i dobitnice Grammyja koja će nastupiti sa svojim kvartetom. Na Lopudu će nastupati i Thana Alexa, pjevačica čiji je album ONA (2021.) nominiran za Grammy, uz posebne goste, višestruko nagrađivane glazbenike Antonija Sancheza i Michaela Leaguea. Ova impresivna grupa međunarodno priznatih umjetnika boravit će na otoku kao izvođači i mentori tijekom trajanja festivala.

Posebna grupa glazbenika iz Hrvatske i susjednih država bit će osobno pozvana da sudjeluje na festivalu. Cilj je stvaranje zajednice kroz svakodnevne razgovore o stanju u glazbenoj industriji, izvedbe, večernje “jam sessione” i nezaboravna iskustva koja nudi otok Lopud.

„Ovaj festival nije samo glazbeni događaj, već i prilika za usavršavanje mladih talenata uz podršku vrhunskih svjetskih jazz glazbenika. Ponta Lopud Jazz festival obećava nezaboravno iskustvo za sve sudionike i posjetitelje“, istaknula je Tilda Grossel Bogdanović, osnivačica kreativne platforme Ponta Lopud.

Svako jutro festivala započet će otvorenim razgovorom u okviru masterclassa, u kojem će sudjelovati jazz master i članovi bendova. Nakon razgovora, slijedi drugi masterclass i/ili “jam session” sudionika koji će voditi mentori festivala – glazbenici iz svakog od bendova koji nastupaju. Ove radionice namijenjene su mladim profesionalcima kako bi usavršili svoje vještine i razmjenjivali kreativne ideje s glazbenicima svjetske klase koji donose globalnu perspektivu na Lopud.

„Moja misija je na Lopud dovesti svjetski poznate umjetnike koje sam imala priliku upoznati izvan Hrvatske te u tu kombinaciju uključiti i nevjerojatno talentirane glazbenike iz Hrvatske i regije. Prvo izdanje Ponta Lopud Jazza nadmašilo je sva naša očekivanja. Svjedočili smo čaroliji stvaranja umjetnosti, međusobnom nadopunjavanju, podršci i istinskoj ljubavi prema glazbi“, naglasila je Thana Alexa, suosnivačica i umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala.

Ulaz na jazz koncerte besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja festivala, od 29. do 31. kolovoza, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place), a s Lopuda ispred hotela Lafodia.

Kreativna platforma Ponta Lopud nosi i predstavlja tri ljetna kulturna programa 2024. te spremno dočekuje sve zaljubljenike u umjetnost, prvenstveno film, glazbu i književnost. Ponta Lopud ljetne projekcije prvi je od tri događaja koji je, slaveći filmsku umjetnost, održan od 27. do 29. lipnja. Drugi događaj, koji će od 29. do 31. kolovoza na otok privući ljubitelje glazbe, popularni je Ponta Lopud Jazz festival, dok je ovogodišnji novitet kreativne platforme pokretanje novog, trećeg ljetnog festivala, Ponta Lopud book bridge, koji trajanjem od 27. do 29. rujna zaokružuje ljetne manifestacije i zatvara kulturno-umjetničku sezonu Lopuda.