David Gilmour objavio novi album za koji kritičari kažu da je najbolji u njegovoj solo karijeri
6. rujna 2024.
Nikola Knežević (2844 Članci)
Podijeli

David Gilmour objavio novi album za koji kritičari kažu da je najbolji u njegovoj solo karijeri

Gitarist i frontmen Pink Floyda, David Gilmour, nakon 9 godina stanke objavio je novi studijski album “Luck and Strange” koji će ovoga petka, 6. rujna pratiti i livestream s probe za turneju koju je najavio za kraj ove godine.

Album “Luck and Strange” nastao je kroj pet mjeseci u Brightonu i Londonu, producirali su ga Gilmour i Charlie Andrews kojega poznajemo po radovima s grugrupom ALT-j i Marikom Hackman. Novi album neki kritičari već proglašavaju njegovim najboljim solo albumom.

Većinu tekstova na albumu napisala je Davidova supruga, Polly Sampson, koja to radi već više od 30 godina. Samson kaže o lirskim temama obuhvaćenim u “Luck and Strange”: “Pisano je sa stajališta starijeg; smrtnost je konstanta.” Gilmour objašnjava: “Proveli smo dosta vremena tijekom i nakon zatvaranja razgovarajući i razmišljajući o takvim stvarima.” Polly je također otkrila da je iskustvo rada s Charliejem Andrewom oslobađajuće: “On želi znati o čemu se radi u pjesmama, želi da svi koji ih sviraju imaju ideje koje se nalaze u stihovima koji prezentiraju njihovo sviranje. Iz tog razloga sam ga posebno zavoljela.”

Album sadrži osam novih pjesama zajedno s prekrasnom preradom pjesme “Between Two Points” braće Montgolfier te ima umjetnička djela i fotografije renomiranog umjetnika Antona Corbijna. Glazbenici koji su pridonijeli albumu su Guy Pratt i Tom Herbert na basu, Adam Betts, Steve Gadd i Steve DiStanislao na bubnjevima, Rob Gentry i Roger Eno na klavijaturama uz gudačke i zborske aranžmane Willa Gardnera. Naslovna pjesma također uključuje pokojnog klavijaturista Pink Floyda Richarda Wrighta, a na samom kraju albuma možete čuti originalni session snimljen 2007. u Davidovoj kući. Neki su prilozi proizašli iz prijenosa uživo koje su Gilmour i obitelj izvodili pred globalnom publikom tijekom karantine 2020. i 2021.; Romany Gilmour pjeva, svira harfu i pojavljuje se kao glavni vokal na “Between Two Points”. Gabriel Gilmour također pjeva prateće vokale. Naslovna slika albuma, koju je fotografirao i dizajnirao Anton Corbijn, inspirirana je stihom koji je napisao Charlie Gilmour za posljednju pjesmu albuma “Scattered”.

O radu sa svojom obitelji na “Luck and Strange”, David kaže: “Polly i ja pišemo zajedno više od trideset godina, a prijenosi uživo Von Trappeda pokazali su izvrstan spoj Romanyjeva glasa i sviranja harfe i to nas je dovelo do osjećaj da odbacujem nešto od prošlosti za koju sam se osjećao vezanim i da mogu odbaciti ta pravila i raditi što god mi se prohtije, a to je bila takva radost.”

Livestream s probe za turneju možete pogledati 6. rujna u 18 sati OVDJE.

Europska turneja Davida Gilmoura sastoji se od isključivo koncerata u Rimu i Londonu.

Raspored koncerata:

27., 28. i 29. 9./1., 2. i 3. 10. – Circo Massimo, Rim, Italija

9., 10., 11., 12., 14. i 15. 10. – Royal Albert Hall, London, Engleska

25., 29., 30. i 31.10. – Hollywood Bowl, Los Angeles, SAD

4., 5., 6., 9. i 10. 11. – Madison Square Garden, New York, SAD