Jedinstveni glazbenik i skladatelj Yann Tiersen u sklopu nove turneje u ožujku stiže u Zagreb
13. studenoga 2023.
Music Box (11170 Članci)
Podijeli

Jedinstveni glazbenik i skladatelj Yann Tiersen u sklopu nove turneje u ožujku stiže u Zagreb

Svestrani francuski glazbenik i skladatelj Yann Tiersen, najavio je europsku turneju Kerber Complete Tour: Solo Piano + Electronics Tour u sklopu koje će 5. ožujka 2024. nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Yann Tiersen, široj publici najpoznatiji je kao autor glazbe za filmove Amélie i Good Bye Lenin! bavi se glazbom veći dio svog života, pomičući granice između žanrova koristeći različite instrumente – starinske sintesajzere, električnu gitaru, klavir, violinu, semplere, Ondes Martenot pa čak i pisaći stroj. Dok u svojim albumima, njih skoro 20 izdanih od 1995. godine, istražuje povezanost s prirodom, različitim mjestima i svojom ljubavi prema keltskim jezicima, jednako privlači ljubitelje eksperimentalne i elektroničke glazbe, klasike i rocka.

Kerber Complete Tour: Solo Piano + Electronics turneja usredotočit će se na stvaranje osobnih veza, pronalaženje ljudi i mjesta koja bi bila nemoguća unutar ograničenja uobičajene turneje. Bez posade, vozača ili ikakve uobičajene hektičnosti turneje, Tiersen će putovati Europom sam u svom kamperu, izbjegavajući autoceste, zaustavljajući se kako bi svirao u gradovima i selima, a planira dogovoriti i večeru kod prijatelja, promotora, vlasnika kluba i njegovih obožavatelja. Turneja će započeti u Orleansu u Francuskoj i putovati po cijeloj Europi, završavajući u Bretanji.

Turneja je nastavak jedinstvene turneje iz 2023. na kojoj je Tiersen putovao na jedrilici iz svog doma na otoku Ushantu u Bretanji preko Irske, na Farske otoke, u Škotsku, Liverpool i Wales. Turneja je bila strukturirana tako da omogući različitim zajednicama da pozovu umjetnika na nastup, što je rezultiralo nezaboravnim koncertima u pubovima, crkvama, pod šatorom, u trgovinama ploča, eko selu, bivšem konzulatu i društvenim centrima.

Turneja kopnom u 2024. uslijedit će nakon izdavanja albuma Kerber Complete, box seta koji objedinjuje četiri vrlo različite verzije njegovog albuma Kerber iz 2021., koji je sada dostupan na CD-u i digitalno putem izdavačke kuće Mute. Kerber Complete uključuje album Kerber, ali i album 11 5 18 2 5 18 iz 2022., nove klavirske snimke Kerbera te album remiksa i prerada Tiersenovih skladbi koje su snimili Terence Fixmer, Beatrice Dillon i Laurel Halo, kao i Tiersenove remikse skladbi benda NEU!, Keeley Forsyth, Michaela Pricea i Simona Fisher Turnera i Edmunda de Waala. Koristeći samplove kao izvor, Tiersen je ponovno “resemplirao”, reprogramirao i rekomponirao postojeći zvuk kako bi stvorio potpuno nove pjesme, neprepoznatljive i dekontekstualizirane u odnosu na izvorne verzije.

Sa svakim novim albumom Yan Tiersen putovao je “stalno naprijed-natrag od akustičnog preko elektroničkog preko električnog do digitalnog, natrag do analognog. Zatim sve natrag drugim putem.”, a sada će na njemu svojstven i originalan način doputovati i na svoj koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture 5. ožujka.

Ulaznice su u prodaji putem Eventim online sistema i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima od srijede, 15. studenoga u 10 sati.

Foto: Richard Dumas