IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularni kadrovi s Exita gdje je u petak bilo više od 46 tisuća ljudi
8. srpnja 2017.
Music Box (11005 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularni kadrovi s Exita gdje je u petak bilo više od 46 tisuća ljudi

Poslije dva sjajna dana i noći, EXIT je sinoć u vikend ušao s više od 46.000 ljudi na više od četrdeset pozornica i festivalskih zona!

Nakon sjajnog nastupa libanskih indi-rockera i boraca za ljudska prava iz Beiruta, sada veće svjetski čuvene grupe Mashrou Leila, na glavnu binu istupio je rock trubadur nove generacije Jake Bugg, neodoljivo podsjećajući na slobodarski duh folk rocka šezdesetih godina. Ljetnja kišica, koja je počela s prvim taktovima pjesme „Two fingers“, praćena munjom na nebu iznad “Maina”, savršeno se uklopila s generacijskom himnom “Lightining Bolt”, a Bugg je pokazao da je vrhunskim autorima za savršen nastup potrebna samo gitara, svjetlo i glas. Skok od pola stoljeća unaprijed, do današnjeg EXIT Ljeta ljubavi, na glavnu binu Exita donijela je grupa Years & Years, koju je utjecajni glazbeni magazin NME proglasio za “najvažniji pop bend 21. stoljeća”. Sa šljokicama na licu, nasmijani Olly Alexander i ostatak grupe su okupljenima isporučili energetski set vrijedan prepričavanja. Publika je plesala na glavnoj bini, i euforično pjevala kapitalne radijske hitove „King“, „Desire“, „Shine“, Take Shelter” i brojne druge koji su Years & Years za svega par godina lansirali među headlinere vodećih festivala.

Tradicionalni bass program glavne bine započeli su Bad Company ft. Messy MC u svom DJ setu i zagrijali nas za jedinstveni zvuk izuzetno tražene grupe Black Sun Empire kojima se na sceni pridružio i 2 Shy MC.

Iako već dvije noći radi u svom novom spektakularnom izdanju, sinoć je mts Dance Arena doslovno proključala! Južnoafrički house prorok Black Coffee sa sobom je donio svu vrelinu Afrike i publiku odveo na gotovo spiritualno putovanje do trenutka kada su spremni za ono što je uslijedilo. A to je bio novi povijesni trenutak u 15 godina koliko Arena radi na Exitu. Nekad se dogodi neočekivano, ali kada na EXIT zajedno dolaze Solomun i Dixon, dvojica najvećih house šefova na današnjoj sceni, da zajedno nastupaju tri puna sata na Areni, uz svjetski čuveni izlazak sunca, onda je jasno da je sinoć bila upravo takva noć. Količina emocija koju su isporučila, ali iznad svega i doživjela dvojica superteškaša, bliskih prijatelja i umjetnika koje povezuje upravo njihov obiteljski odnos s Balkanom, bio je dovoljan da s njima Arena počne već brojiti i narednih 15 godina.

Malo tko bi mogao pratiti ovakav nastup, ali zato je tu bio još jedan iz ovogodišnje “house all-stars” postave, Jamie Jones koji nas je svojim zvukom teleportirao na njegove legendarne “Paradise” zabave na Ibizi. I No Sleep Novi Sad bina sinoć je publiku odvela u techno instituciju, čuveni bruxelleski klub Fuse, kojeg su sinoć u prepunom rovu predstavljali Pierre, Charlotte de Witte, Function i Dax J čije furiozno finale je do ravno 8 sati ujutro zadržalo nekoliko tisuća #NSNS fanova, sve do ulaska u tunel!

Poslije uvoda izraelskog disidenta Zeev Teenea, na Addiko Fusion bini legendarna punk grupa The Damned, otprašila je prvorazredan set svojih kultnih pjesama, da bi Dejan Petrović odmah nakon ponoći publiku razdrmao svojim maštovitim spojem trube i suvremenih svjetskih hitova. Explosive binom tresli su Lazarath, Ratos de Porao, Darko, In Other Crimes i drugi, dok Craft Street ili Ulica starih zanata svakog dana od 19:30 postaje centar zanimljivih rasprava i tema u organizaciji dnevnog lista Danas. Jučerašnja tema bila je posvećena borbi protiv diskriminacije, pod nazivom “Jednako različiti ili različito jednaki?”, a predvečer će se na gornjem gradu tvrđave govoriti na temu “Novi optimizam: Čiji je naš jezik?”. Moderatorka tribine biće Milena Minja Bogavac, a na temu jedinstvenog jezičnog područja govorit će Snježana Kordić, Vladimir Arsenijević, Teofil Pančić, Marko Šelić Marčelo i Vlatko Sekulović.

Vikend ludnicu nastavit će Jason Derulo, Duke Dumont i brojni drugi!

Na Petrovaradinsku tvrđavu trećeg dana festivala stiže autor udarnih hitova današnjice, Jason Derulo. Za nastavak sjajnog vikenda pobrinut će se i nizozemske bass zvijezde Noisia, za čiji vam nastup Exit preporučuje da trenirate kondiciju. Zarazni funk i deep house zvuk proširit će se mts Dance arenom malo posle ponoći, kada će nastupiti jedan od najmlađih producenata Kungs. Zabava će tradicionalno trajati do samog jutra koje će posjetitelji dočekati uz sjajnog Duke Dumonta, Faithless DJ Set i Hot Since 82. Nadaleko poznat kao džentlmen i odličan pjevač, Zvonko Bogdan, posjetiteljima Addiko Fusion bine prenijet će ljubavnu atmosferu, nakon kojeg nastupa bend Zabranjeno pušenje i Maika, a čast da zatvore pozornicu imat će Kiša metaka i Sve barabe. Ljubiteljima najtvrđeg zvuka zagarantiran je provod uz bendove kao što su Angelic Upstarts i Discharge. Ulaznice za treći dan Exita skoro su rasprodane, a ukoliko ih još uvijek bude, cijena ulaznice na vratima biće 4.490 dinara.

Foto: Benny Gaši, Marko Obradović,  Kamasi A, Marko Ristić (službeni fotografi Exita)