Umro suosnivač Jefferson Airplanea, Marty Balin!
29. rujna 2018.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

Umro suosnivač Jefferson Airplanea, Marty Balin!

Gitarist i jedan od vokala te suosnivač legendarnog benda Jefferson Airplane, Marty Balin (treći s desne strane), umro je u 76. godini života.

Zajedno s ovim psihodeličnim rock bendom iz San Francisca nakon osnivanja 1965. godine sudjelovao je u stvaranju kultnih albuma, “Surrealistic Pillow” i “Volunteers”. Osnovao ga je s Paulom Kantnerom, a zajedno s gitaristom Jormom Kaukonenom, basistom Jakom Casadyjem, bubnjarom Skipom Spenceom i pjevačicom Signe Toly Anderson snimaju debi album “Jefferson Airplane Takes Off”, no planetarno poznati postaju tek dolaskom pjevačice Grace Slick 1967. godine. Balin je sudjelovao i u pisanju pet pjesama s albuma “Surrealistic Pillow”, uključujući “Comin’ Back to Me” i “She Has Funny Cars”, a njegov tenor postao je ključna komponenta u njihovom jedinstvenom zvuku. Svirao je s bendom skoro sve najpoznatije gaže, uključujući i Woodstock, The Monterey Pop Festival, Altamont i Human Be-In. Na kasnijim koncertima pretukli su ga Anđeli pakla nakon što je skočio u publiku kako bi pomogao jednom obožavatelju. Nešto više od godinu dana kasnije napustio je bend.

Potom je nekoliko godina bio menadžer nekim rock bendovima u San Franciscu, ali je vraćen u grupu 1974. godine o strane Kantnera iako su se rada zvali Jefferson Starship. No, opet su postali iznimno popularni i postigli su više hitova nego tijekom originalnog naziva. Tu je zaslužan i Balin zbog pjesme “Miracles” s albuma “Red Octopus” koja je bila na trećem mjestu na top listi 1975. godine. Tri godine kasnije dosadili su mu koncerti i putovanja na turneje, pogotovo kad se Slick borila s alkoholom i zbog čega su neki koncerti otkazani. Napustio je grupu i otišao u solo karijeru. 1989. godine sudjelovao je na reunion turneju Jefferson Airplanea i četiri godine kasnije se vratio u Jefferson Starship kojeg je konačno napustio 2008. godine.

Umro je 27. runa 2018. godine u 76. godini života, a uzork smrti je još nepoznat.

Izvor: Rolling Stone